În engleză freemason, care înseamnă: “zidar liber”. Denumirea românească este preluată din limba franceză – francmaçon – care înseamnă acelaşi lucru ca în engleză.
 
Societatea şi-a avut de fapt originea în loja medievală a pietrarilor sau zidarilor englezi [mason în engleză]. Munca principală a acestor zidari era construirea de biserici şi catedrale, care implica adesea pentru ei călătorii lungi. Pentru a obţine noi comenzi, se considera necesar ca membrii breslei să ţină secrete tainele meseriei, astfel că s-au introdus diferite parole pentru a păstra aceste secrete şi pentru a-şi asigura comenzi noi pentru ei. Zidarii [„masonii“] au construit şi nişte „loji“ în imediata apropiere a bisericii pe care o construiau. Acestea erau centre de recreere în care se destindeau şi discutau împreună. Odată cu decăderea construirii de catedrale, ei şi-au sporit numărul cu membri onorifici care nu erau din această breaslă.
 
În timpul secolului 17 au apărut loji care constau în întregime din „zidari necalificaţi“. În 1717, toate lojile s-au unit, formînd Marea Lojă (Grand Lodge) a Angliei, iar constituţia lor a fost publicată în 1723.
 
Cu toate acestea, Constituţia din 1723 conţinea schimbări majore care introducerea de elemente păgîne în ritualul ei. Au fost eliminate toate referirile la Hristos, iar între 1723, şi 1813, s-a stopat treptat invocarea Numelui lui Hristos la sfârştul rugăciunilor. Chiar şi atunci cînd în ritualul masonic se citeau pasaje biblice Numele lui Hristos era îndepărtat din text.  În schimb, în această perioadă au fost absorbite în societatea francmasonilor: simbolismul egiptean şi ritualul unei naturi mistice. În majoritatea lor, francmasonii fac parte din clasa de mijloc sau cea superioară, fiind avocaţi, consilieri juridici, medici, profesori, muzicieni, ingineri, poliţişti, comercianţi, oameni de afaceri şi clerici.
 
 
 
Francmasoneria: Biblia nu este revelaţia unică, nici suficientă din partea lui Dumnezeu.


Charles Taze Russell s-a născut la 16 februarie 1852 în Alleghenez, el a întemeiat grupul Studenţilor în Biblie.
Ce spune Russell: „Dacă cele şase volume ale Studiilor în Scripturi reprezintă Biblia, organizată pe subiecte de mare actualitate cu citate doveditoare din Biblie, am putea numi aceste volume, fără să ne temem de o exprimare improprie, BIBLIA ÎNTR-O FORMĂ ARANJATĂ. Ceea ce înseamnă că ele nu mai sunt simple comentarii asupra Bibliei, ci de fapt sunt BIBLIA ÎNSĂŞI,…Mai mult decât atât, noi considerăm nu numai că oamenii nu pot vedea planul divin prin studierea doar a Bibliei dar de asemenea observăm, dacă cineva pune deoparte (Studiile în Scripturi) chiar după ce le-a folosit, chiar după ce îi sunt familiare, chiar după ce le-a citit zece ani, dacă atunci el le pune deoparte şi le ignoră şi se concentrează doar asupra Bibliei, cu toate că a înţeles Biblia timp de zece ani, experienţa noastră ne arată că în doi ani va cădea în întuneric. Pe de altă parte dacă cineva abia a citit în treacăt Studii în Scripturi cu referinţele lor şi nu a citit nici o pagină din Biblie, va fi în lumină la sfârşitul celor doi ani.” [sublinierea îmi aparţine]. iată - W 1910 15/9 p.298.
 
Francmasoneria: pretinde că posedă secrete care îi pot ajuta pe oameni să ştie chipurile “cum să se închine şi să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu”, secrete pe care Biblia nu le dezvăluie!!!
 
Russell: În cartea „Planul divin al epocilor” şi în alte lucrări, Russell explică „planul divin”, Biblia, prin intermediul pasajelor (coridoarelor) din Piramidă mare din Egipt!!! Ce legătură are Biblia cu Praimidele făcute de păgânii egipteni ???
 
Russell foloseşte, simboluri masonice:
 
crucea şi coroana, simbol simbol folosit de Cavalerii Templieri din
 
Francmasonerie, şi de Cavalerii de Malta.
 
Simbolul piramidei care este folosită de cei „luminaţi” – francmasonii.
 
Simbolul idolatru Masonic egiptean al zeului soare: Ra, simbol ce apărea pe unele publicaţii. 
 
Vezi următoarea poză:
 
 
 
 
 
El a spus într-un discurs „sunt un Mason liber” sau i-a numit pe franmasoni: „frații noștri masoni” de asemenea despre ei a spus: „eu nu am de gând să spun un cuvânt împotriva masoni, şi eu pot aprecia că există anumite adevăruri foarte prețiose care sunt deținute în parte de către prietenii noștri masoni”.
 

C.T. Russell a murit în tren în noaptea de Halloween ca rezultat al mai multe boli. Ciudat este că Russell a solicitat ca să fie înfășurat într-o togă romană şi aşa să fie înmormântat!!!