Mulţi oameni au probleme cu masturbarea dar le este frică să vorbească şi să se destăinue. Alţi consideră masturbarea doar o joacă nevinovată, cel mult un obicei impur. Sexologii o consideră ceva normal pentru perioada pubertăţii.  În trecut masturbarea era descrisă ca aducând efecte fizice nedorite. Care este adevărul despre masturbare? Învaţă ceva Biblia despre ea? Este ea păcat? La toate aceste întrebări şi la altele vom răspunde în continuare după cum urmează:

 

Ø     Ce este masturbarea şi cât de răspândită e?

Ø     Care sunt cauzele şi efectele ei?

Ø     Este masturbarea păcat?

Ø     Cum putem învinge această practică?

 

Ce este masturbarea şi cât de răspândită e?

 

Masturbarea sau onania[1] (cum mai este numită) este definită ca fiind: auto stimularea organelor genitale pana la atingerea orgasmului. Astfel masturbarea reprezintă excitarea proprie a organelor genitale pana la punctul atingerii orgasmului (plăcerii sexuale). Studiile au arătat că majoritatea tinerilor s-au masturbat cel puţin pentru o perioada în timpul adolescentei lor. Deşi este cert ca masturbarea nu dispare după adolescenţă, practicarea ei pare sa prevaleze totuşi în rândul adolescenţilor. Odată cu debutul pubertăţii, adolescentul de sex masculin devine capabil să ejaculeze şi pornind de aici, masturbarea este folosita de obicei pentru a atinge orgasmul. Dar şi fetele ajunse în pubertate o practică, deoarece în perioada pubertăţii dorinţele sexuale devin mai puternice. Astfel tinerii fie din curiozitate, fie pentru plăcere, sau pentru a fugi de tensiuni, nelinişte, frustrări, o practică.

Însă nu trebuie confundată masturbarea cu poluţia (emisii sau scurgeri de lichid seminal) sau cu excitările din timpul zilei sau nopţii care se produce involuntar, datorită stărilor de tensiune, sau a lichidului seminal acumulat. Poluţia nocturnă, este un proces fiziologic normal, chiar dacă de obicei este însoţită de un vis erotic. Emisiile nocturne reprezintă modul normal şi obişnuit în care băieţii ajunşi la adolescenţă se descarcă de lichidul seminal acumulat şi de tensiunile sexuale care cresc într-un ritm rapid. Poluţia sau excitarea din timpul zilei nu este un păcat, dacă nu este provocată deliberat de imagini sau o mentalitate erotică, ele nu au nimic cu masturbarea întrucât sunt în mare măsură involuntare, sunt reacţii normale ale corpului şi pe măsură ce te maturizezi intensitatea acestor lucruri va scădea.

Masturbarea a fost de cele mai multe ori o chestiune legata mai curând de băieţi decât de fete, şi asta din următorul motiv fundamental. În primul rând, fetele care se află în prima jumătate a adolescenţei nu resimt o nevoie puternica de descărcare sexuala. Stimularea lor sexuala este satisfăcută pentru o mai mare perioada de timp prin faptul ca sunt ţinute în braţe şi mângâiate. Senzaţiile lor mai puternice de excitare sexuala încep să apară odată cu mângâierile mai intense şi în special odată cu penetrarea genitala sau pierderea fecioriei.

Totuşi masturbarea este răspândită şi printre fete aproximativ la 40 sau 50%. Statisticile mai arată că peste 80% dintre adolescenţi şi aproximativ 50% dintre adolescente practica auto-satisfacerea sexuala (masturbarea).

În special între 13 şi 25 de ani masturbarea este foarte răspândită, după unele studii despre băieţii se arată că cel puţin 95% o practică. În 1971 Goldstein, Haeberle & McBride au decis că masturbarea e forma cea mai comună de activitate sexuală printre oameni. Studii recente au arătat că 95% din bărbaţi şi 89% din femei au practicat masturbarea. În trecut s-a spus despre masturbare că duce la orbire, la sterilitate, la debilitate mintala sau la creşterea parului în palma, etc. Astăzi este ştiut că masturbarea nu afectează biologic organismul. Însă afectează persoana din perspectiva comportamentală, dar mai ales din perspectivă spirituală, acest lucru îl vom dezbate mai pe larg în capitolele următoare.

 

Care sunt cauzele şi efectele ei?

Cum am mai spus, adolescenţa este o perioada de mari transformări fizice şi emoţionale. Schimbările pe care le trăiesc adolescenţii îi iau adesea prin surprindere şi îi derutează, iar ei sunt de cele mai multe ori slab pregătiţi pentru a înţelege sau a se acomoda cu ele. Probabil şi tu dacă eşti adolescent eşti unul dintre cei care au probleme, altfel eşti interesat de subiectul acesta. Nu trebuie sa te simţi jignit. Ai nevoie de ajutor, aşa cum am avut eu, şi alţii nevoie de el. Presiunile şi impulsurile care îi determina pe tineri să se masturbeze sunt o parte fireasca a procesului de creştere. Asta nu înseamnă ca masturbarea este fireasca, şi normală. Ci impulsurile sexuale puternice din perioada pubertăţi sunt ceva normal.

O alta cauza a masturbării o reprezintă o perspectiva nesănătoasa si ne educată asupra sexualităţi. Mulţi părinţi au evitat orice discuţie în legătură cu pubertatea. Este posibil ca părinţii să le fi spus copiilor că sexul şi sexualitatea sunt „murdare” şi „perverse”. Sau poate ca tinerii şi-au format aceasta imagine din alta parte. Este insa o înţelegere greşită a pubertăţii şi sexualităţii, şi tu trebuie să îţi revizuieşti perspectiva, daca gândeşti aşa. Ramurile şi secretele care înconjoară atât de des subiectul acesta îi determină pe mulţi tineri să creadă că presiunile şi pornirile care duc de obicei la masturbare sunt „ciudate”, „perverse” sau „jalnice”. Drept urmare ei evita sa îşi mărturisească frământările faţă de părinţi, prieteni sau conducătorii bisericii – într-o perioadă când sunt ne-pregătiţi să se descurce singuri în aceste chestiuni.

Deşi mulţi creştini consideră că masturbarea este o descărcare inofensiva, posibilele ei efecte justifică o judecare a ei cat se poate de serioasa.

 

Efectele masturbării

Vinovăţia. Unii din cei care se masturbează sunt cuprinşi de sentimente de vinovăţie. Aceste sentimente puternice de vinovăţie şi anxietate care însoţesc masturbarea, creează probleme, căci acei oameni îşi pierd respectul de sine.

Obsesia. Unii tineri sunt aşa de prinşi în problema masturbării încât abia daca se mai gândesc şi la altceva decât la sex. Cu cat perseverează mai mult în practica masturbării, cu atât mai mult depind de ea, o doresc şi o hrănesc tot mai mult. Şi cu cat o hrănesc mai mult, cu atât sunt mai prinşi de ea. Ei ajung astfel prizonierii unui cerc vicios de proporţii. Masturbarea poate dobândi un control atât de puternic asupra tinerilor, încât le subminează întreaga energie, le abate atenţia de la învăţătură sau de la alte lucruri importante în viaţă.

Păcate mai mari: Cei ce se dedau la plăceri solitare (masturbare) se angajează într-un cerc vicios astfel fără sfârşit. Cercul fără sfârşit este o dorinţă mereu şi mereu după senzaţii ale plăcerii. Astfel ei treptat, treptat, se lasă pradă robiei şi se cufundă progresiv în mlaştina sclaviei poftei, care uneori îi duce la păcate mai grave cum ar fi: urmărirea pornografiei, fornicaţia (relaţii sexuale înainte de căsătorie), adulter, homosexualitate, perversiuni sexuale, etc. Aşa cum drogurile slabe duc la cele tari, masturbarea hrăneşte pofta şi egoismul şi poate duce la alte păcate mai grave.

Pierderea plăcerii: Într-o revistă Cosmopolitan se spunea că în topul plăcerilor erotice pe primul loc este masturbarea. Pe locul trei era pomenit sexul normal, etc……..Astfel e foarte posibil că cel ce se va deda masturbării va avea parte de senzaţii pe care nu le va trăi în relaţia fireasca de cuplu, deci va fi nemulţumit de relaţia trupeasca fireasca. Astfel, dacă se va căsători aceea persoană va fi neîmplinită de soţie!

Există de asemenea posibilitatea conform unui Ghid Multimedia (Programul naţional de educaţie pentru sănătate, Ghid multimedia pentru profesori, partea I" - apărut sub egida MEC) ca cel ce se masturbează să aibă parte de ejacularea fără erecţia penisului (fără a mai simţi vreo plăcere).

Degradarea relaţiei în căsătorie: Daca luam în calcul animalitatea şi egoismul cu care respectivul s-a îmbogăţit prin practica masturbării, există mari şanse ca persoana să o practice şi după căsătorie, când va fi şi mai josnic şi degradant. Statisticile artă că 74% dintre femeile măritate se masturbează. Probabil ca procentajul bărbaţilor este puţin mai mare sau asemănător.

Până aici am văzut unele efecte negative în viaţa şi comportamentul persoanei care se masturbează, însă efectele spirituale sunt şi mai devastatoare.

De aceea să vedem în lumina Bibliei efectele nocive ale masturbării. 

 

Este masturbarea păcat?

Unii ar spune ca nu, deoarece această practică este foarte răspândită, astfel chiar unii oamenii religioşi[2] o consideră normală printre tinerii necăsătoriţi. Ei spun: „nu suntem căsătoriţi ce să facem ca să scăpăm de tensiunile sexuale aferente tinereţii?”

Este interesant însă că Pavel inspirat de Spiritul Sfânt nu le spune celor ce ard sexual: masturbaţi-vă, ci îi sfătuieşte să se căsătorească dacă nu se pot înfrâna (1Corinteni 7:9), Într-adevăr Dumnezeu a prevăzut căsnicia ca singurul aranjament pentru satisfacerea acestor dorinţe (1Corinteni 7:2). Iar dacă nu au vârsta potrivită pentru căsătorie, sau nu sunt pregătiţi (spiritual, afectiv şi manterial) pentru căsătorie, pur şi simplu să fugă de poftele tinereţii (2Timotei 2:22). Astfel Domnul Isus ne spune clar şi tranşant în Marcu 9:43 „Dacă mâna ta te face să cazi în păcat, taie-o; este mai bine pentru tine să intri ciung în viaţă, decât să ai două mâni, şi să mergi în gheenă, în focul care nu se stinge”[3]. Iar faptul că este aşa de răspândită această practică nu înseamnă că este o scuză pentru a o practica şi noi creştinii. Minciuna şi furtul sunt la fel de obişnuite, dar e normal să le practicăm doar datorită motivului că sunt răspândite?

Masturbarea produce plăcere doar ţie însuşi, astfel tu devii iubitor de sine” şi „iubitor de plăceri” (2Timotei 3:2,2Timotei 3:4). Masturbarea este un act centrat în totalitate pe propria persoană şi care provoacă şi mai multă preocupare de sine. Dar cei spirituali vor spune ca Pavel „nu mă voi lăsa dominat de ceva” (1Corinteni 6:12), ei vor asculta îndemnul din 2Timotei 2:22„Fugi de poftele tinereţii, şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.” Cu siguranţă tentaţia de a te masturba face parte din „poftele tinereţii” Pavel nu ne spune să le dăm curs acestor pofte ci să fugim de ele, şi să urmărim calităţile creştine, împreună cu alţi fraţi şi prieteni creştini.

Unii ar putea să spună că masturbarea nu este menţionată direct în Biblie[4], nu este trecută pe lista păcatelor. Şi cu toate că această practică era obişnuită în ţările vorbitoare de limba greacă, fiind folosite diferite cuvinte pentru a o descrie, însă nici unul dintre aceste cuvinte nu este folosit în Biblie.

Este adevărat că nu există texte directe care să condamne masturbarea, dar nu există texte nici să o aprobe. Creştinii în general recunosc că fumatul este păcat cu toate că nu găsim în Biblie vreo poruncă cu privire la fumat, căci acest practică este una modernă! Însă găsim principii care demască fumatul ca fiind păcat (vezi 1Corinteni 6:12; 2Corinteni 7:1; etc.). Tot aşa chiar dacă masturbarea nu este menţionată direct în Biblie, există însă principii scripturale care o demască ca fiind păcat.

În primul rând, trebuie să ţinem cont că listele cu păcate din Biblie nu sunt exaustive (complete), ele nu enumeră toate păcatele ci doar unele pe care doreau să le evidenţieze. Totuşi în Galateni 5:19-21 după postarea listei de păcate, se precizează: şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu.” (Galateni 5:21). Să ne gândim, ce ar fi asemănător cu „preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea” (Galateni 5:19)? Oare nu masturbarea? Apostolul pune în capitolul 5 din epistola către Galateni în contrast faptele cărnii (firii păcătoase) cu roada Spiritului care este şi „înfrânarea poftelor” (BC) sau „stăpânire de sine” (BCR). Putem spune că avem această roadă dacă noi nu putem stăpâni practica masturbării? Sau putem spune că noi ‚omorâm mădularele noastre care Sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima („pofta sexuală” NW[5]), pofta rea, şi lăcomia, care este o închinare la idoli  (Coloseni 3:5), dacă noi practicăm masturbarea? Cu siguranţă că NU. Noi ca creştini ne-am îmbrăcat în omul cel nou care nu mai se ghidează în viaţă după poftele înşelătoare” (Efeseni 4:22), ci el trăieşte o viaţă de sfinţenie pentru Dumnezeu. Iar cei ce sunt al lui Cristos „şi-au răstignit firea păcătoasă cu pasiunile şi dorinţele ei” (Galateni 5:24 NTLM[6]), ei nu sunt ca cei cu inima împietrită sau cu mintea întunecată care nu cunosc pe Cristos şi viaţa lui Dumnezeu. Despre ei Biblia spune în Efeseni 4:19 că „şi-au pierdut orice pic de simţire, s-au dedat la desfrânare, şi săvârşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie. Cu siguranţă că masturbarea se include în „s-au dedat la desfrânare, şi săvârşesc cu lăcomie orice fel de necurăţie”. Cuvântul pentru „desfrânare” sau „destrăbălare” (în alte traduceri) în greacă este: „aselgeia” care are sensul de: senzualitate, indecenţă, imoralitate, ne înfrânare, destrăbălare, conduită libertină, excese, etc. Astfel nu cred că este greşit să spunem că masturbarea este o formă de „aselgeia”.

Trebuie spus de asemenea, că masturbarea slăbeşte conştiinţa bună, purtarea curată şi dragostea faţă de ceea ce este drept. Această practică îl face pe cel ce o practică tot mai insensibil spiritual, de aceea creştinii trebuie să aplice zilnic ceea ce spune apostolul Petru în 1Petru 2:11„Prea iubiţilor, vă sfătuiesc ca pe nişte străini şi călători, să vă feriţi („abţineţi” NW) de poftele firii pământeşti care se războiesc cu sufletul.” Cu siguranţă că numai dacă evităm masturbarea şi pornografia putem să ne ferim (abţinem) de poftele care se războiesc cu sufletul nostru, şi să ne păstrăm sufletul spre viaţa veşnică (Evrei 10:39). 

Pe lângă toate acestea, masturbarea se diferenţiază de actul sexual legitim al căsătoriei. În căsătorie soţia este stăpână pe trupul soţului, şi soţul pe trupul soţiei. Iar fiecare trebuie să dea celuilalt ceea ce datorează ca partener (1Corinteni 7:3-4). Astfel aici este vorba de o iubire pentru celălalt, o căutare a foloaselor şi plăcerii partenerului, accentul cade pe a da, pe al satisface pe celălalt. Însă masturbarea este un act egoist, un act prin care căutăm propria plăcere. Dumnezeu a lăsat organele de reproducere ca prin ele să se reproducă specia umană, iar plăcerea era un efect al acestui scop, nu un scop în sine. De fapt, relaţiile intime dintre cei căsătoriţi trebuie să fie o finalitate a iubirii lor. Creaţia şi planul lui Dumnezeu era foarte bun (Geneza 1:27-31). Dar Diavolul l-a pervertit şi i-a îndemnat pe oameni pe parcursul secolelor la egoism şi la căutarea propriei plăcerii, fără a dărui, accentul fiind pe a primi, pe a fi satisfăcut, nu pe a-l satisface pe partener. Astfel din păcate cel ce se masturbează poate ajunge în căsnicie să considere partenerul de sex opus drept un obiect sexual care să-i satisfacă dorinţele, şi nu o expresie a iubirii celor doi.

          În plus, masturbarea implică în general imaginarea, gândirea, vizualizarea unor relaţii sexuale ne-îngăduite. Isus Cristos ne avertizează în acest sens în Matei 5:28-29  „Dar Eu vă spun că ori şi cine se uită la o femeie, ca s-o pofteascăa şi preacurvit cu ea în inima lui. Dacă, deci, ochiul tău cel drept te face să cazi în păcat, scoate-l şi leapădă-l de la tine; căci este spre folosul tău să piară unul din mădularele tale, şi să nu-ţi fie aruncat tot trupul în gheenă.” Ce este de făcut? Cum să scoatem ochiul care ne face să cădem în păcat? Cum să omorâm mădularele care ne trag spre păcat? (vezi Coloseni 3:5).

Putem scoate ochiul, scoţând pofta cărnii din noi, eliminând privirea după lucruri pornografice, dorind voinţa lui Dumnezeu!

Această practică poate fi eliminată din viaţa oamenilor, cum? La acest lucru vom răspunde în capitolul următor:

 

Cum putem învinge această practică?

Prevenire:

A preveni este mai uşor decât a trata. Astfel creştinii trebuie preveniţi de pericolele şi capcana masturbării încă de la o vârstă fragedă. Din păcate stratagema pe care o propagă în mod subtil Satan, este mentalitatea că este ruşinos a discuta părinţii cu copii despre chestiunile sexuale, acest subiect fiind tabu în multe familii!

Însă Biblia învaţă altceva, de pildă în legea lui Moise, erau trecute învăţăturile despre relaţiile sexuale (Levitic 18), iar poporul Israel cu ocazia unor sărbători, îşi aduceau şi copiii şi ascultau cu toţii cartea legii care conţinea şi învăţături în domeniu sexual. În plus, părinţii erau obligaţi să-i înveţe pe copii toate legile lui Dumnezeu (Deuteronom 6:6-7).

De aceea putem spune că cine nu-şi educă copii, chiar şi-n această privinţă, îi lasă să-i educe strada, internetul sau televizorul, care îi va corupe inima copilului în privinţa sexului. Prin urmare, este potrivit ca părinţii să discute chestiunile elementare în acest domeniu cu copii lor, bineînţeles profunzimea discuţiei va fi determinată şi de vârsta copilului, de aceea să nu-i respingem pe copiii noştri dacă ne întreabă unele lucruri despre organele genitale. Ci să le explicăm cu seriozitate că aceste organe ne-au fost date de Creatorul nostru de a le folosi după legile Lui, iar atunci relaţiile sexuale nu vor fi necurate, ci sfinte (1Corinteni 7:14; Ezra 9:2). Trebuie să le vorbim despre masturbare, despre poluţie (Levitic 15:16) şi despre menstruaţie (Levitic 15:25). Este bine ca fetele să fie instruite în acest domeniu de mama lor iar băieţii de tatăl lor, sfătuind-ui totodată că de câte ori au probleme în acest domeniu pot apela la ei. Toate aceste măsuri sunt o dovadă de precauţie, prevedere, iubire şi ferire de pericole.

Adunările trebuie să prevină pericolele masturbării prin prezentarea de învăţături şi oferirea de consiliere privată în acest sens. Poate e bine ca o dată pe an să se facă adunare separată cu bărbaţii şi alta cu femeile şi să se discute aceste probleme şi altele de natură sexuală. E bine ca femeile mature spirituale să consilieze fetele şi femeile cu probleme (Tit 2:3), iar băieţi, tinerii şi bărbaţii să fie consiliaţi de bărbaţi maturi spirituali (Galateni 6:1).

Conştientizare:

Nu putem să ne căim de o practică sau să ne propunem să o lepădăm, dacă nu suntem mai întâi conştienţi de nocivitatea acelei practici. Astfel în lupta cu masturbarea primul pas este să devenim conştienţi de răul produs de PĂCATUL masturbării. Fie pentru a preveni, fie pentru a trata acest păcat.

Numai după ce ne dăm seama că acest păcat ne strică relaţia cu Dumnezeu, întristează spiritul lui Dumnezeu (Efeseni 4:30) şi ne face vrednici de hades (iad) şi de moartea a doua (Apocalipsa 21:8), vom avea motivaţia să luptăm din toată fiinţa noastră ca să-l stârpim. În capitolul precedent am văzut gravitatea masturbării şi dovezile că această practică este un păcat care ne poate duce la pierderea vieţii veşnice. Nu vom mai stărui cu alte argumente, doar vom spune că consilierea unei persoane care practică masturbarea nu începe cu soluţiile pentru eliminarea masturbării, ci cu conştientizarea acelei persoane că masturbarea este un păcatcare dacă nu-l mărturisim în faţa lui Dumnezeu şi nu ne lepădăm de el nu putem fi iertaţi şi nu putem intra în cer (Galateni 5:16-21; Proverbe 28:13).

Lupta spirituală:

În primul rând lupta cu masturbarea este o luptă spirituală, este o luptă cu ‚uneltirile Diavolului’ şi cu ‚duhurile răutăţii din locurile cereşti’ (Efeseni 6:11-12). Diavolul şi îngerii lui, va face tot ce atârnă de ei ca să comiţi acest păcat care te poate despărţi de Dumnezeu, şi să rămâi prizonier acestui obicei, ba chiar să te adânceşti şi mai mult în mocirla masturbării. Diavolul are spirite (duhuri) specializate în acest domeniu: demoni de iubire de sine, ce lucrează prin demoni de masturbare, de poftă, de curvie (Osea 5:4), de minciună, care îţi spun şi te mint că masturbarea nu-i păcat.

Dracii te vor ataca constant fie direct prin gânduri necurate, fie prin orice mijloace ale lumii cum ar fi: prin oameni ai lumii, care te încurajează la masturbare, prin reviste pornografice, prin internet, prin televizor, video casete, muzică senzuală, etc.

- Tu trebuie să-ţi iei crucea prin care să răstigneşti egoismul, să practici lepădarea de sine (Matei 16:24-25), şi astfel iei toată armura lui Dumnezeu prin care vei birui (Efeseni 6:10-11).

- Isus Cristos l-a învins pe Diavol, şi tu poţi să-l învingi!

 

- De asemenea, toate faptele şi acţiunile tale trebuie să arate că tu vrei ‚să fii sfânt în toată purtarea ta’ (1Petru 1:15), şi atunci Diavolul va fugi de la tine.

Astfel indiferent dacă ai comis masturbare, dacă o practici de multă vreme, sau dacă acum doar eşti tentat să o faci pentru prima dată, tu poţi să devii curat şi biruitor asupra ispitei Diavolului. Cere-i lui Dumnezeu în rugăciuni fierbinţi şi implorări să te ajute, fii cinstit cu Dumnezeu şi cu tine, fii sincer şi recunoaşte păcatul şi cere lui Dumnezeu putere, răbdare, ca să poţi duce crucea până la capăt! Ea te va curăţi de iubire de sine. Nu fugii de suferinţe, de încercări, Dumnezeu permite anumite suferinţe cu rol de a te curăţa de centrarea pe tine, şi a te centra pe Cristos care s-a sacrificat pe Sine de dragul Tatălui şi din iubire faţă de noi!

Uneori căderea în păcatul masturbării vine din mândria noastră. Unii cred că se pot stăpânii, şi încrezându-se în ei se uită, ascultă, văd ce nu trebuie la TV, pe net, etc. crezând că nu vor cădea!

Însă toţi trebuie să ne smerim, iar cei cu probleme trebuie să recunoaştem în faţa lui Dumnezeu că sunt slabi, şi de aceea să fie umili şi veghetori (1Corinteni 10:12). Cere-i lui Dumnezeu în fiecare dimineaţă să te păzească de acest păcat şi de orice tentaţie în acest sens. De asemenea, posteşte pentru a fi eliberat, postul este o manifestare a crucii şi astfel are putere să te elibereze de iubire de sine care este rădăcina acestui păcat!

Căci dacă tu înveţi să te înfrânezi de la mâncare, vei cultiva: înfrânarea, stăpânirea de sine în toate domeniile.

Lupta cu lumea:

În al doilea rând, ai de luptat cu lumea care te asaltă din plin şi mai ales pe plan sexual. Indiferent că este vorba de o reclamă pe stradă sau la televizor, fie că este vorba de o glumă a colegilor, un îndemn al unei rude sau o revistă pornografică tu trebuie să învingi lumea (Ioan 16:33) şi să fi răstignit faţă de lume (Galateni 6:14).

Tu poţi învinge spiritul lumii deoarece Spiritul lui Dumnezeu care este în tine este mai mare decât cel ce este în lume (1Ioan 4:4). Spiritul lumii se foloseşte de ‚poftă’ (Efeseni 2:2-3), dar Spiritul lui Dumnezeu îţi poate da putere să te stăpâneşti (Galateni 5:22-23). Cum să învingi lumea practic? Roagă-te lui Dumnezeu ca să te umple cu Spiritul Său. Citeşte şi meditează asupra Scripturii, chiar memorează unele texte ca de pildă: Filipeni 4:13; Galateni 5:24; Coloseni 3:5 care te vor ajuta să învingi. Lasă-te modelat de Dumnezeu şi de Cuvântul Lui, şi nu de învăţăturile, modul de viaţă şi practicile lumii (Romani 12:2).

Lupta mintală:

Pentru a câştiga lupta mintală trebuie să te rupi de la orice sursă de alimentare cu lucruri necurate. Nu vei putea câştiga bătălia aceasta, dacă mai ai prieteni din lume, cu care fiind astfel apropiaţi, îţi vor vorbi în glumă sau serios despre chestiuni sexuale, dacă mai îţi permiţi să citeşti romane de dragoste, reviste erotice, dacă ai vizionezi în continuare filme porno, imagini pe internet erotice, reviste de acest gen, poze despre sex, să asculţi muzică care te excită sau incită la sex, sau orice alt lucru care îţi alimentează imaginaţia şi gândirea şi îţi afectează viaţa.

Fugi ca de ciumă de orce program TV, DVD-uri, CD-uri sau lectură senzuală. Poate e timpul să faci curăţenie, distruge tot ce aparţine lui Satana şi acestei lumi decăzute moral, chiar dacă este vorba de postere, video casete, Cd-uri, DvD-uri, etc. (compară cu Fapte 19:19 ).

E timpul să-ţi înnoieşte mintea, şi să-ţi îndrepţi mintea spre alte centre de interes!

Poţi să citeşti Biblia, memorează versete care să te ajute, practică disciplinele spirituale. Disciplina: studierii Scripturii, meditaţiei, disciplina rugăciunii şi a postului. E timpul să-ţi controlezi mintea şi să ţi-o încingi pentru a te gândi la lucrări şi acţiuni sfinte (1Petru 1:13). Gândeşte-te la Dumnezeu, la calităţile Lui, la dragostea Lui, la natură, la creaţie, la legile Bibliei, la o viaţă curată. Vizualizează şi imaginează-ţi o viaţă curată în care nu mai eşti rob acestei patimi, năzuieşte la izbânda totală, gândeşte-te la posibilitatea de a fi pe deplin curat, nu eşti obligat să păcătuieşti. Fă-ţi un plan de luptă pentru a evita timpul şi situaţiile când ştii că eşti cel mai tentat să păcătuieşti. Dacă eşti ispitit cel mai mult seara când eşti singur în pat, roagă-te, fă eforturi ca înainte de culcare să citeşti un verset Biblic sau literatură creştină şi să faci ca ultimul gând cu care te culci să fie unul spiritual. Dacă dimineaţa când eşti singur e problema, e timpul să laşi lenevia şi să sari din pat. Trebuie să îţi ocupi timpul făcând o programare strictă cu ceea ce trebuie să faci, cu temele pentru şcoală sau cu respectarea unui program de citire a bibliei.

Lupta fizică:

Uneori e nevoie de o luptă fizică chiar pe lângă cea spirituală şi mintală, uneori ca şi Pavel trebuie să ne ‘purtăm aspru cu trupul nostru, şi să-l ţinem în stăpânire’ (1Corinteni 9:27). Astfel trebuie să facem eforturi conştiente şi susţinute pentru a nu ne lăsa cuceriţi de această practică. Noi trebuie să ne dăm toată silinţa să devenim virtuoşi, adică desăvârşiţi moral (2Petru 1:5-11).

Ceea ce putem face practic este să evităm mesele bogate în carne sau condimente şi evită consumarea alcoolului. Tu trebuie să fi prevăzător şi să eviţi lucruri ce nasc în tine impulsuri sexuale sau lucruri care îţi micşorează capacitatea de rezistenţă şi de stăpânire de sine. Lucruri cum ar fi: haine strânse pe corp, un anumit gen de gimnastică, consumarea unor alimente, consumul de alcool, etc. În mod similar e bine să se observe perioadele din an sau zi când dorinţa sexuală e mai puternică, e bine atunci să-ţi planifici activităţi ziditoare care să-ţi ţină mintea trează. Poate e bine să sporeşti în lucrul Domnului (1Corinteni 15:58). Evită prieteniile rele şi fă-ţi prieteni creştini care să te încurajeze şi să vă rugaţi împreună (2Timotei 2:22).

Dar uneori trebuie să treci la acţiuni nu doar de prevenire; ci, chiar de luptă, astfel uneori cel mai bun lucru este să ieşi imediat din pat şi să te ocupi de ceva, să iei poate o mică gustare, să-ţi faci pantofi cu cremă, dacă este zi să te ocupi de grădinărit, de şters praful, sau spălatul maşinii, al bicicletei, etc. Tu trebuie să-ţi îndrepţi mintea spre alte lucruri, cum ar fi: tot ce este curat, tot ce este drept, vrednic de cinste, adevărat, etc. (Filipeni 4:8). Tu îl poţi imita pe regele David care şi în aşternutul său s-a gândit la Dumnezeu, şi la lucrările Lui (Psalm 63:6). Este bine când eşti ispitit să te forţezi a te gândi la lucruri curate şi pure, să te forţezi să citeşti Biblia, o poţi face cu voce tare până când simţi că ispita pleacă. Mai presus de toate te poţi ruga, poţi striga şi implora mila lui Dumnezeu, care îţi va da puterea care depăşeşte normalul ca să rezişti în ziua cea rea (1Petru 1:5).

 

Ajutor în luptă:

E bine să le spunem fraţilor maturi problema noastră (Iacob 5:16), ca ei să se roage pentru eliberarea noastră (Iacob 5:15). Astfel uneori rugându-se mai mulţi pentru această problemă primim izbăvirea. Dar e nevoie şi de o legătură frăţească strânsă şi înjugată în scopul comun de a face binele şi de a practica virtuţile creştine.

Alteori poate e nevoie să fim consiliaţi de un păstor sau un creştin matur în care avem încredere. Consilierea poate dura o perioadă mai lungă cu monitorizarea (urmărirea cauzei păcatului) vieţii celui în cauză. A avea un confident matur poate fi de un real folos, atât pentru a primi sfaturi, înţelegere, compasiune în sentimente de vinovăţie acute. Acest confident poate deveni un partener de rugăciune util. Păcatele care nu le putem învinge singuri trebuie să cerem ajutor competent pentru a fi eliberaţi de el (Iacob 5:16). Un creştin matur spiritual ne va ajuta, va aprecia dorinţa şi progresele făcute în a abandona această practică, şi ne va încuraja dacă vom recidiva.

Pavel ne învaţă că putem să ne abţinem de la poftele tinereţii dacă urmărim(vânăm, urmărim cu ardoare): „neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea,împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.” (2Timotei 2:22).

Recidivele:

Nu te oprii în ciuda eşecurilor, nu te descuraja din cauza recidivelor (repetării păcatului), aţi forma acest obicei rău a fost nevoie de timp tot aşa este şi cu dezvăţarea este nevoie de timp şi străduinţă. O recidivă nu este o dovadă că lupta este pierdută, vezi ce a dus la recidivă, ca altă dată să nu mai te laşi biruit din acelaşi motiv! Cu cât o faci mai rar, cu atâta slăbeşti lanţul Diavolului, iar în final îl vei rupe fiind eliberat complet.

Vindecarea nu e act magic, nu e vorba de o pastila pe care daca o iei, gata - scapi instantaneu! Nu, eliberarea poate să fie un drum lung şi anevoios, însă se merită să fi liber. Nimic pe lume nu se compară ca o viaţă în care îi slujeşti lui Dumnezeu şi semenilor cu o conştiinţă bună, nepătată, cu o inimă curată şi o credinţă neprefăcută.

Fie ca Dumnezeu să-ţi ajute, şi poţi face un prim pas, chiar acum rugâte:

 

Dumnezeule Sfânt, în numele Domnului Isus mă închin înaintea Ta, şi recunosc că am păcătuit practicând păcatul masturbării, îmi pare rău de ceea ce am făcut... Îţi mulţumesc că m-ai ajutat prin acest material scris să conştientizez gravitatea acestui păcat, şi efectele lui negative din viaţa mea, doresc ca de acum înainte să nu mai păcătuiesc, doresc să trăiesc o viaţă curată după legile Tale, ajută-mă să scot iubirea de sine din mine prin a lua zilnic: crucea şi a o purta voluntar spre binele meu şi spre gloria Ta. Fă ca zilnic să biruiesc pe cel rău dedicându-mi mintea, voinţa , inima: voinţei Tale şi căutând lucrurile care duc la binele meu etern! Amin.

 

Acum după ce ai făcut această rugăciune de căinţă, mărturisire, mulţumire, cerere şi dedicare, trăieşte conform Cuvântului lui Dumnezeu şi dedicării făcute, împlinind toate sfaturile şi principiile adevărului şi trăind în armonie cu învăţătura sănătoasă. Poţi păstra această broşură pentru a o reciti în vreme de nevoie.

 

În final întrebă-te:

Ø    Consideri masturbarea un păcat care te duce la moarte?

Ø    Ai distrus tot ce poate avea legătură cu trezirea poftelor sexuale?

Ø    Eviţi cu grijă prieteniile rele cât şi materialele pornografice?

Ø    Îţi înnoieşti mintea regulat din Cuvântul lui Dumnezeu?

 


[1] Cuvântul onanie vine de la Onan un personaj Biblic care din punct de vedere Biblic refuza împlinirea responsabilităţii leviratului, a cărui datorie era să însămânţeze pe văduva fratelui său (Geneza 38:9). Deci, păcatul lui Onan nu este masturbare, ci întreruperea actului sexual. Păcatul său consta în nesupunerea faţă de legea leviratului. De aceea, putem spune că este impropriu a numi masturbarea: onanie.

[2] Aceştia sunt cei descrişi în 2Timotei 3:5, unde se spune despre unii că au o formă de evlavie, dar ei nu sunt evalvioşi cu adevărat !!!

[3] Dacă nu se face altă precizare citatele biblice sunt extrase din Biblia Cornilescu (BC), sau Biblia Cornilescu revizuită (BCR).

[4] Păcatul lui Onan menţionat în Geneza 38:1-10 nu este masturbare ci este o întrerupere a actului sexual. Oanan este vinovat şi a fost omorât pentru că încălcase în mod egoist legea leviratului, adică el nu a vrut să dea urmaşi fratelui său decedat (vezi Deuteronom  25:5-6).

[5] NW este sigla pentru Traducerea Lumii Noi a Sfintelor Scripturi.

[6] Sigla NTLM se referă la Noul Testament al limbii române moderne (Bucureşti 2002).