În acest articol vom vedea: Ce sunt jocurile de noroc, cât de dăunătoare sunt, cum să te eliberezi de ele?

Conform cu Wikipedia: “Joc de noroc sau Joc de hazard (arabă hazard - joc cu zaruri) sunt denumite categoria de jocuri unde pierderea sau câștigul depind în mare parte de întâmplare (noroc). Aceste tipuri de jocuri depind într-un grad diferit de noroc sau de iscusința jucătorului. Astfel jocul de ruletă practicat în cazinouri nu poate fi influențat deloc de inteligența jucătorului ci numai de întâmplare. Pe când „ Black Jack” (jocul de cărți 21) depinde într-o măsură mai mare de iscusința jucătorului”.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Joc_de_noroc

Jocurile de noroc sunt de mai multe tipuri după cum urmează: pariuri sportive, poker, jocuri casino, loto, bongo, etc.

 

Sunt ele o binecuvântare sau un blestem conform cercetărilor?

Problema este serioasă, potrivit cu cartea: O părere despre jocuri de noroc și loterie de Tony Evans, la p. 5 se spune: “Problema este serioasă pentru că o sută de milioane de americani joacă într-o măsură sau alta. Se cheltuie annual trei sute de miliarde de dolari pe jocuri de noroc”.

Potrivit unor studii făcute de Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Harvard, secţia de dependenţă, în 1996 existau „în rândul adulţilor americani 7,5 milioane de jucători pasionaţi şi jucători patologici“, iar „în rândul adolescenţilor americani 7,9 milioane de jucători pasionaţi şi jucători patologici“. Aceste cifre au fost incluse într-un raport întocmit de NGISC (National Gambling Impact Study Commission, o comisie naţională ce studiază impactul jocurilor de noroc) şi prezentat în faţa Congresului American. În raport se spunea că numărul americanilor pasionaţi de jocurile de noroc s-ar putea să fie în realitate mult mai mare decât cifra indicată.

Deoarece pasiunea pentru jocurile de noroc duce la pierderea locului de muncă, afectează sănătatea şi necesită acordarea ajutorului de şomaj, precum şi programe costisitoare de tratament pentru jucătorii patologici, se estimează că Statele Unite cheltuiesc anual miliarde de dolari pentru această problemă. Însă cifrele de mai sus nu spun nimic despre suferinţa umană provocată de pasiunea jucătorului, preţul plătit de familie, de prieteni şi de colegii de muncă, întrucât jucătorul fură, delapidează, este violent acasă, abuzează de copii sau se sinucide.

Un studiu efectuat în Australia a dezvăluit că fiecare jucător pasionat poate face să sufere până la 10 persoane. Potrivit unui raport întocmit de Consiliul American de Cercetări, aproape „50% dintre partenerii conjugali şi 10% dintre copii sunt victimele abuzurilor fizice din partea jucătorilor patologici“!

În anul 2000: „În Australia, jocurile de noroc constituie în prezent o gravă problemă de sănătate, afectând direct cel puţin 330 000 de jucători inveteraţi“, se precizează în The Australian. Potrivit ziarului, mai mult de 1 din 5 aparate electronice de jocuri de noroc din întreaga lume se află în Australia, unde 82 la sută dintre adulţi joacă. O comisie care investighează industria australiană a jocurilor de noroc a descoperit că 2,3 la sută dintre adulţii australieni sunt afectaţi grav de jocurile de noroc. Dintre aceştia, 37 la sută se gândiseră la sinucidere, peste 11 la sută încercaseră să se sinucidă şi 90 la sută au spus că suferă de o depresie gravă ca urmare a implicării în jocuri. Comisia a solicitat revizuirea operaţiilor la jocurile de noroc şi a sugerat ca în sălile în care se desfăşoară jocurile de noroc să fie puse semne de avertizare.

În statul New South Wales din Australia, un sondaj sponsorizat de stat a dezvăluit câteva statistici alarmante referitoare la efectele jocurilor de noroc. Potrivit cu The Sunday Telegraph, aproape 40% din cei intervievaţi au spus că joacă săptămânal jocuri de noroc. Dintre aceştia, mai mult de o cincime au recunoscut că săptămânal cheltuiesc peste 100 de dolari din cauza acestui obicei. „Celibatarii tineri care preferau automatele de jocuri de noroc, raliurile sau cursele de cai“ erau grupul cel mai expus problemelor cauzate de jocurile de noroc. Un alt grup aflat în mare pericol îi vizează pe „oamenii cu un venit anual mai mic de 20 000 de dolari, precum şi pe pensionari sau pe şomeri“. În plus, sondajul a dezvăluit faptul că „aproape 15% din familiile din NSW [New South Wales] au avut neînţelegeri din cauza jocurilor de noroc excesive“. Pe lângă acestea, se estimează că „în NSW viciul jocurilor de noroc produce pagube de 50 de milioane de dolari pe an din cauza scăderii productivităţii muncii, a falimentului şi a cheltuielilor de divorţ“.

În Germania, un jucător împătimit pierde, în medie, de zece ori mai mulţi bani decât un jucător obişnuit. Potrivit cotidianului Süddeutsche Zeitung, jucătorii împătimiţi sunt „cei mai importanţi clienţi ai acestui tip de afacere“. Pentru mărirea profiturilor, jocurile şi aparatele de joc sunt create şi proiectate astfel încât să stimuleze şi să exploateze dependenţa. Cu cât aparatul este mai rapid, cu atât jucătorul îşi pierde mai repede controlul şi devine dependent. Aceste strategii de marketing sunt eficiente: se spune că 56% din veniturile obţinute cu ajutorul aparatelor automate provin de la jucătorii împătimiţi. În cazinouri, cifra este de 38%, iar în cazul jocurilor online, de 60%.

„Se estimează că, în Franţa, dependenţii de jocurile de noroc numără între 300 000 şi 500 000“, semnalează cotidianul francez Le Figaro. Se remarcă însă că tot mai mulţi jucători pasionaţi sunt conştienţi de necesitatea de a pune capăt viciului. Ziarul afirmă că 28 000 de francezi şi-au interzis jocurile de noroc autorizate rugând poliţia să nu le permită accesul în cazinouri pe o perioadă de cel puţin cinci ani. Poliţia franceză primeşte anual între 2 000 şi 3 000 de astfel de cereri. Mai mult, se pare că numărul a crescut de şase ori în ultimii zece ani. Mulţi jucători patologici ar dori ca dependenţa de jocurile de noroc să fie considerată „un pericol la fel de mare la adresa sănătăţii publice precum fumatul, consumul excesiv de alcool şi toxicomania“, precizează Le Figaro.

„Aproximativ 290 000 de australieni sunt jucători pasionaţi. Ei pierd în fiecare an peste 3 miliarde de dolari americani. Această pasiune se dovedeşte a fi dezastruoasă nu numai pentru jucători, ci şi pentru cei aproximativ 1,5 milioane de oameni asupra cărora se răsfrâng în mod direct consecinţele pasiunii pentru joc — faliment, divorţ, sinucidere şi timp pierdut la locul de muncă.“ - J. Howard, prim-ministru al Australiei, 1999.

Problema este că de multe ori jocurile de la folosirea de sume mici duce la folosirea de sume mari până când îți pierzi capul și dai totul arătând prin aceasta că prin aceste „jocuri” omul își pierde stăpânirea de sine, chiar și capul, mintea și devine ca un dependent de droguri!

La fel ca în cazul unor boli, se pare că pasiunea pentru jocurile de noroc, se transmite din generaţie în generaţie, și de la om la om, prin preietenii, medii și anturaje unde sunt încurajate valorile acestei lumii câștigul fără muncă, câștigul prin jocuri de noroc!

 

Jocurile de noroc sunt împotriva principiilor biblice:

Una dintre poruncile lui Dumnezeu este cea din Exod 20:17, GBV 2001: Să nu pofteşti casa aproapelui tău; să nu pofteşti soţia aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici orice altceva care este al aproapelui tău.

La fel în Romani 7:7, SCC: „Să nu pofteşti“.

Jocurile de noroc implică a pofti (dori) banii puși în joc care nu sunt doar a tăi; ci și a celorlalți care joacă, jocurile de noroc implică a pofti și a lua bunurile celorlalți care joacă, mulți pierd puțini câștigă, acesta este unul dintre blestemele acestor jocuri!

Însă și cei care câștigă de multe ori câștigul se duce rapid așa cum a venit! În Proverbele 20:21, SCC se spune: O moştenire căpătată în grabă la început nu va fi binecuvântată la sfârşit”.

Mulţi dintre cei ce câştigă la loterie sau la alte jocuri de noroc au constatat, spre regretul sau spre dezamăgirea lor, că bogăţiile obţinute nu le-au adus fericire.

Un alt sfat al lui Dumnezeu este cel din 2Tesaloniceni 3:10-12, SCC: „Dar şi când eram la voi, v-am poruncit aceasta: dacă cineva nu vrea să lucreze, nici să mănânce! Pentru că auzim de unii umblând dezordonat între voi; nelucrând nimic, ci ocupându-se de altele. Iar celor ca aceştia le poruncim şi îi îndemnăm în Domnul Iesus Christos, ca în linişte lucrând, să mănânce pâinea lor.

Deşi jocurile de noroc pot fi solicitante, banii obţinuţi prin intermediul lor sunt bani câştigaţi din întâmplare, nu bani dobândiţi prin muncă sau ca urmare a unui serviciu prestat. Banii câştigaţi la jocurile de noroc depind în mare parte de şansă, jucătorul sperând ca, mai devreme sau mai târziu, să-i surâdă şi lui şansa. De fapt, el încearcă să obţină ceva pe nimic. Adevăraţii creştini însă sunt sfătuiţi să-şi obţină banii prin muncă cinstită. Nu este nimic mai bun pentru om decât să mănânce şi să bea şi să-şi facă sufletul să se bucure de truda lui. Am văzut, de asemenea, că şi aceasta este din mâna lui Dumnezeu, a scris înţeleptul rege Solomon (Eclesiastul 2:24, GBV 2001).

Da, servitorii lui Dumnezeu nu-şi clădesc speranţa pe vise nerealiste şi nu caută metode rapide de câştig; ci, se bizuie pe Dumnezeu, fiind siguri că doar el le poate aduce fericire şi îi poate binecuvânta prin munca cinstită și prin hărnicie!

Dar pericolul jocurile de noroc nu constă doar în a pierde bani și a distruge familii; ci și în dorința de de îmbogățire, astfel în 1Timotei 6:9,1Timotei 6:10, SCC, se avertizează: Iar cei vrând să se înbogăţească, cad în tentaţie şi în cursă şi în multe pofte nebune şi vătămătoare, care adâncesc oamenii în moarte şi pierzare. Pentru că iubirea de bani este o rădăcină a tuturor relelor; pe care unii râvnindu-i, au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns cu multe dureri”.

Iubirea de bani este o cursă, o capcană mortală! O cursă este concepută pentru a prinde victima în ea, astfel mulți oameni, hotărâţi la început să pună în joc o sumă mică de bani sau să-şi încerce norocul doar de câteva ori, au ajuns să fie prinși definitiv în mrejele jocurilor de noroc şi să nu mai poată scăpa din ele. Dependenţa de jocurile de noroc a distrus cariere, a rănit persoane dragi, a destrămat familii și a ucis vieți omenești! De aceea, să vedem în continuare:

 

Jocurile de noroc sunt un blestem și o lucrare satanică:

Orice practică are în spate spirite bune sau rele care însuflețesc omul spre o direcție (Luca 9:53)!

Ce spirite sunt în spatele jocurilor de noroc cu scopul de a câștiga pe plan material?

În această practică sunt implicate: iubirea de sine, care duce la iubirea de bani, lăcămia de avere (2Timotei 3:2)!

Dar și: înțelepciunea firească, drăcească (Iacob 3:15,Iacob 3:16) care te face să crezi că vei câștiga, căci jocurile de noroc ar fi soluția la sărăcia ta, la problem tale, sau la nevoile tale!

Dar și: spiritul morții și al locuinței morților, care niciodată nu spune: „Este de ajuns!“ (Proverbe 30:16, SCC), totdeauna îndeamnă la o lăomie fără margini, astfel cei bogați care joacă jocuri de noroc pentru câștig, sunt împinși de la spate de lăcomia morții!

În etapa finală a stăpânirii norocului, atunci când oamenii abandonează orice altă cale, soluție la problemele lor, prin muncă, hărnicie, înțelepciune, perseverență, și acei oameni devin nepăsători de voința lui Dumnezeu, și se abandonează în mâna norocului, ei de fapt se predau lui Satan!

Atunci când Israel se adâncea tot mai mult în idolatrie, nelegiuire în secolul VII și în începutul secolul VI î.Ch. înainte de a fi judecați de Dumnezeu prin Babilonieni, ei nu numai că și-au înmulțit idolii (Isaia 57:4-7), dar au ajuns să facă anumite semne, anumite: superstiți pe seama norocului (Isaia 57:8), chiar dacă au obosit pe căile lor, tot alergănd dar fără a găsi soluții (Isaia 57:9-13) și nu l-au căutat pe Iehova Dumnezeul lor; ci, s-au predate pe mâna destinului și a norocului, neștiind că dumnezeul Norocului și al Destinului este Satan însuși, și de aici a mai fost doar un pas până la nimicire, cel rău fiind numit și: Regele Abadon (Distrugere) în Apocalipsa 9:11!

De aceea Dumnezeu a avertizat prin profetul Isaia în Isaia 65:11,Isaia 65:12, NW: „Dar voi sunteţi cei ce l-aţi părăsit pe Iehova, cei ce aţi uitat muntele meu sfânt, cei ce pregătiţi o masă pentru dumnezeul Norocului şi cei ce turnaţi până la refuz vin amestecat pentru dumnezeul Destinului. Vă voi destina sabiei şi vă veţi pleca toţi ca să fiţi înjunghiaţi, pentru că am chemat, dar n-aţi răspuns, am vorbit, dar n-aţi ascultat, aţi făcut ce este rău în ochii mei şi aţi ales lucrul în care nu-mi găsesc plăcerea.

Toți cei care se predau dumnezeului Norocului vor sfârși tragic!

Trăim într-o lume în care se promovează câștigul fără muncă, a face rost de bani prin metode rapide, tot felul de promisiuni și imagini mirifice, la tineri nu li se dă locuri de muncă, și se prezintă prin reclame o viață ușoară mirifică, totul este atât de roz în reclame, pe internet, de a câștiga bani, fără sudoarea frunții, Satan știe cum să amăgească oamenii care nu-l cunosc pe Dumnezeu și căile Lui!

Trăim într-o lume atât de înșelătoare, atât de falsă, și atât de PROMIȚĂTOARE în reclame, în mirajul ei drăcesc! Iar una din capcanele lui Satan de a-ți distruge viața sunt jocurile de noroc! A te lansa pe firul lor însemnă a te preda pe calea lui Satan!

 

Cum te poți elibera de jocurile de noroc?

În primul rând, trebuie să Îl iubește pe Dumnezeu și căile Lui, să iubești înțelepciunea legii Lui (Deuteronom 4:6; Psalmul 19:7-14), și atunci îți vei da toată silința ca să trăiești potrivit principiilor Bibliei (2Petru 1:4-11). Atunci tu vei urî răul și vei iubi binele (Romani 12:9).

În al doilea rând, este nevoie de lepădare de sine, de a duce crucea zilnic și a-L urma pe Domnul Iesus (Luca 9:23), pentru a birui iubirea de sine, nerăbdarea, paiunea greșită, aceste forțe ale iubirii de sine, care te îndeamnă la câștig, la a trăi o viață în huzur, fără muncă! – Efeseni 5:28.

În al treilea rând, ai nevoie de credință prin care să biruiești înțelepciunea firească, drăcească și înțelegi că soluția la sărăcie, la acoperirea nevoilor materiale nu sunt jocurile de noroc; ci: sfatul lui Dumnezeu și încerderea în El (Proverbe 2:7; 3:5,6; Evrei 13:5,Evrei 13:6).

În plus, este nevoie de a te feri de prietenii rele, de anturaje carnale, demonice, care te îndeamnă la jocuri de noroc (1Corinteni 15:33).

Mai presus de toate trebuie să înțelegi că bogățiile materiale sunt efemere; iar adevăratele bogății sunt eterne, și pe acestea trebuie să le cauți, așa cum a spus Domnul și Învățătorul nostru:

“Nu vă strângeţi comoari pe pământ; unde strică molie şi rugină, şi unde hoţii sapă şi fură. Strângeţi-vă însă comoari în cer; unde nu strică nici molie nici rugină, şi unde nu sapă hoţii nici nu fură!... Deci, să nu fiţi îngrijoraţi, zicând: „ce o să mâncăm? Sau: ce o să bem? Sau: cu ce o să ne îmbrăcăm?” Pentru că naţiunile caută toate acestea; pentru că Tatăl vostru Cel ceresc ştie că aveţi nevoie de toate acestea.  Căutaţi dar întâi Regatul şi dreptatea Lui, şi toate acestea vi se vor adăuga” (Matei 6:19,Matei 6:20,Matei 6:31-33).