Să vedem în primul rând, ce este: „carnea”?

Expresia: „carnea” în greacă: „sarkos” are mai multe sensuri în Biblie, ce de pildă: corpul de carne (2 Corinteni 7:5; Apocalipsa 19:21; Efeseni 5:29); oameni din aceiaşi naţiune (Romani 9:3; 11:14).

Însă sensul luat în acest material în analiză, este acela de: dorinţe carnale.

„Carnea”, este astfel însumarea tuturor poftelor nelegiuite, este efectul păcătuirii. Este numită „carne” deoarece aceste dorinţe izvorăsc din nevoile cărnii trupului, şi sunt pentru trup nu pentru spiritul omului! Faptele cărnii sunt asociate cu trupul omenesc (vezi: Romani 8:13; Coloseni 2:11).

Această parte din noi creşte pe măsură ce omul dă curs poftelor sale nelegiuite, iar ea scade sau chiar moare, pe parurs ce ne lepădăm de noi înşine şi ne crucificăm poftele!

Ea este numită în Scripturi: „carne” (Romani 8:8,Romani 1:9, SCC); „omul cel vechi” (Efeseni 4:22, SCC); „corpul cărnii” (Coloseni 2:11, SCC); „poftele cărnii” (Efeseni 2:3, SCC).

Să vedem în continuare:

 

Care este prima etapă a învingerii cărnii păcătoase?

Există o lucrare în patru etape, pentru a ucide carnea păcătoasă.

Prima etapă este: Înainte de botez, omul aude evanghelia, se căieşte, crede în Domnul, şi ascultă de porunca Lui de a se lepăda de sine, a lua crucea şi a-L urma (Matei 16:24). Este interesant că în Evanghelia după Luca 9:23 SCC, se spune: dacă cineva vrea să vină înapoia Mea, să se lepede pe sine, şi să ia crucea lui zilnic, şi să Îmi urmeze”. Arătând astfel că nu într-o zi termini de dus crucea, ci zilnic trebuie să o porţi, zilnic trebuie să-L urmezi, zilnic crucifici carnea! Şi a-L urma, este un proces continuu până la perfecţiune!

 

Care este a doua lucrare pentru învingerea cărnii?

În botezul în apă, în care aţi fost şi circumcişi cu o circumcizie nefăcută de mâini, în dezbrăcarea corpului cărnii, în circumcizia lui Christos; fiind îngropaţi împreună cu El în botez, în care aţi şi fost înviaţi împreună cu El...” (Coloseni 2:11,Coloseni 1:12). În botez are loc circumcizia sau tăierea cărnii, dezbrăcarea de carne, de omul cel vechi.

Pavel foloseşte expresia: „dezbrăcarea corpului cărnii”, referindu-se la faptul că şi carnea are un corp, o formă, aceiaşi idee este exprimată în Romani 6:6, prin expresia: „corpul păcatului”, astfel prin botez, nu doar o parte din carnea păcătoasă este tăiată; ci, întreg: omul cel vechi!

 

În ce sens omul cel vechi a fost răstignit în botez?

În Romani 6:3-8, SCC, se spune: „...Deci am fost îngropaţi împreună cu El prin botezul în moarte; ca, după cum a fost înviat Christos dintre morţi prin gloria Tatălui, aşa şi noi să umblăm într-o înnoire a vieţii. Pentru că, dacă am fost făcuţi plantaţi împreună cu El în asemănarea morţii Lui, atunci şi în asemănarea vieţii vom fi plantaţi; cunoscând aceasta: că omul nostru cel vechi a fost crucificat împreună cu El, pentru ca corpul păcatului să fie inactiv, ca să nu mai servim noi ca sclavi: păcatului; Pentru că cel murind, este achitat referitor la păcat. Dar, dacă am murit împreună cu Christos, credem că vom şi trăi împreună cu El”.

După cum Domnul Isus a fost crucificat purtând păcatele omenirii, fiind pedepsit de Dumnezeu Tatăl în locul nostru (Isaia 53:4,Isaia 1:5), în mod asemănător botezul este o lucrare ce aseamănă: crucificarea, mortea, îngroparea şi învierea Domnului, cu crucificarea, mortea, îngroparea şi învierea noastră!

Dar mai mult decât o asemănare, în botez are loc o lucrare în care pe baza suferinţelor Domnului, este tăiată carnea, şi înnoit/sfinţit spiritul nostru, şi spălat în sângele Mielului (2 Corinteni 5:17; 1 Petru 1:2; 1 Corinteni 6:11).

Moartea Fiului lui Dumnezeu răscumpără păcatele omenirii (1 Corinteni 15:3), dar suferinţa de pe cruce de câteva ore înainte de moartea Sa (Matei 27:26-50), îi dă dreptul să circumcidă carnea celor ce au crezut în El, şi astfel ca noi în apă să experimentăm următoarele: omul nostru cel vechi a fost crucificat împreună cu El, pentru ca corpul păcatului să fie inactiv”!

În plus, bineînţeles experimentăm în botez: mortea faţă de păcat şi lume, îngoparea ca om mort faţă de lume, şi învierea spirituală! Aceasta este lucrarea Domnului în botez – Romani 6:2-8; Coloseni 2:11,Coloseni 1:12.

  

Ce trebuie să facă creştinul ca să se păstreze mort faţă de păcat?

Apostolul Pavel, ne îndeamnă ca noi să avem atitudinea de morţi faţă de păcat şi vii pentru Dumnezeu în Cristos (Romani 6:11). Aceasta înseamnă că carnea care a fost făcută inactivă, omul cel vechi a fost crucificat, care a murit în botez, trebuie păstrat aşa! Nu trebuie să permitem revenirea lui!

În cazul în care creştinul iasă din Domnul, din călăuzirea Spiritului, el reactivează: carnea! Omul cel vechi înviază, prin poftele ce devin: păcate, după cum este scris: Ci fiecare este ispitit fiind atras de pofta lui. Apoi pofta, zămislind, naşte: păcat, iar păcatul săvârşit aduce moarte” (Iacob 1:14,Iacob 1:15, SCC).    

Dacă cădem în vreun păcat după botez, trebuie să apelăm imediat la jertfa ispăşitoare a Domnului (1 Ioan 2:1,1 Ioan 1:2), dar şi să nu lăsăm ca acel păcat să devină un obicei, ca astfel în timp din nou să ajungem ca păcatul să DOMNEASCĂ în corpul nostru ca şi înainte de botez (Romani 6:12,Romani 1:13).

Chiar dacă unii creştini încă nu au ajuns la perfecţiune, sunt „încă carnali” (comp. cu 1 Corinteni 3:3), carnea a revenit în ei parţial după botez. Însă Domnul prin Pavel îi îndemnă: „...voi să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi, cel stricat potrivit cu poftele înşelăciunii; dar să vă înoiţi în spiritul minţii voastre, şi să vă îmbrăcaţi cu omul cel nou, cel creat potrivit Zeului, în dreptate şi într-o sfinţenie a adevărului” (Efeseni 4:22-24, SCC).

Pentru a dezbrăca omul cel vechi reactivat, şi a îmbrăca complet omul cel nou, este nevoie de înnoirea minţii, reconectarea la modul de gândire a-l Domnului, la o mentalitate spirituală! (Romani 8:5-9; 1 Corinteni 2:12-16).

Apoi să trecem la fapte, omorând mădularele păcătoase (Coloseni 3:5-12), dezbrăcându-ne complet de omul cel vechi şi îmbrăcând omul cel nou! Lepădând păcatul şi ascultând de Domnul!

Şi putem face acest lucru prin Spiritul lui Cristos care ne va: 1. călăuzi (Romani 8:13,Romani 1:14); 2. ne va da putere (Romani 15:13); 3. Ne va umple (Efeseni 5:18).

Ţinta fiind, a deveni perfecţi (Matei 5:48), oameni care să ţinem inactivă carnea, şi care să umblăm permanent prin Spiritul Sfânt (Galateni 5:24,Galateni 1:25).

 

Când carnea păcătoasă nu mai poate deveni activă?

A patra etapă sau lucrare ce duce definitiv la mortea cărnii, este atunci când are loc glorificarea şi schimbarea corpurilor noatre, în corpuri spirituale glorioase! – Filipeni 3:20,Filipeni 1:21.

Atunci moartea, şi implicit păcatul nu vor mai avea nici o putere asupra noastră, ci vom fi sfinţi şi fără de păcat (Apocalipsa 20:6).

Biblia este clară: într-o clipă, într-o clipeală de ochi, la cea din urmă trâmbiţă. Pentru că trâmbiţa va suna şi morţii vor învia nesupuşi putrezirii şi noi vom fi schimbaţi. Pentru că putrezirea aceasta trebuie să se îmbrace în neputrezire şi ceea ce este muritor să se îmbrace în nemurire. Dar când putrezirea aceasta se va îmbrăca în neputrezire şi ceea ce este muritor se va îmbrăca în nemurire, atunci va fi împlinit cuvântul scris: „Moartea a fost înghiţită de victorie“. „Unde îţi este boldul, moarte? Unde îţi este victoria, moarte?“ Dar boldul morţii este păcatul, şi puterea păcatului, legea; dar mulţumiri fie lui Dumnezeu, care ne dă victoria prin Domnul nostru Isus Hristos” 1 Corinteni 15:52-57, GBV 2001.