Există multe opinii despre modul cum arăta Domnul Isus pe pământ!!!
Unii se bazează în refacerea imaginii de pe “Giulgiu de la Torino”, cu toate că în anul 1988, Vaticanul își dă acordul pentru efectuarea unei datări cu carbon activ. În acest scop, o porțiune dintr-un colț este decupată și trimisă la trei laboratoare, și anume cele ale Universității din Oxford, Universității din Arizona și cel din cadrul Institutului Federal de Tehnologie din Elveţia. Toate aceste trei institute de cercetare independent unul de celălalt au indicat data de proveniență ca fiind situată în perioada 1260 – 1390 şi nu în primul secol !!!
De fapt chipul de pe Giulgiu, pare a fi un om mult mai în vârstă decât Domnul care a avut 33 de ani când a murit! – Luca 3:22-23; Luca 13:32.
Alţii promovează imaginea descrisă de Publius Lentulus, un prieten al lui Pilat, către Senatul roman, care îl descrie astfel: “În această perioadă a apărut un om care trăieşte şi în prezent, un om înzestrat cu mari puteri. Oamenii îi spun marele profet. Discipolii săi îi spun Fiul lui Dumnezeu. Numele său este Isus Hristos. El îi învie pe morţi şi îi vindecă pe bolnavi de diverse suferinţe. Acest om are o statură bine proporţionată, cu un chip plăcut. Părul său este de culoarea vinului, blond la rădăcină, iar la nivelul urechilor este ondulat. Are cărarea pe mijloc, aşa cum este moda nazaritenilor. Fruntea sa este netedă şi plană, iar chipul său este atrăgător, fără nicio urmă. Nasul şi gura sunt perfecte, iar barba îi este deasă, fiind de aceeaşi culoare ca şi părul. Ochi săi sunt albaştri şi extrem de strălucitori. În mustrări, el este formidabil; în poveţe şi învăţături, este gentil şi cald în exprimare. Nimeni nu l-a văzut vreodată râzând; din contra, mulţi l-au văzut plângând. El este înalt, mâinile sale fiind frumoase şi drepte. Ca înfăţişare, este mult mai frumos decât majoritatea oamenilor”.
Unii cercetători cred că această scrisoare a fost fabricată în secolul III d.C. De fapt, ea nu corespunde cu realitatea biblică!
O altă descriere falsă o găsim în Actele apocrife ale lui Petru unde se descrie chipurile descrierea lui Pilat: „Dar Pilat, cand l-a vazut, a raspuns in fata celor prezenti astfel: „Nu este El. Hristos avea o fata alba, o barba frumoasa si ochi stralucitori”.
Însă care este imaginea biblică a lui Isus Cristos?
Ce se poate spune despre tenul şi trăsăturile lui Isus?
Domnul Isus era evreu, astfel El avea trăsăturile fizice semitice. Evreii au tenul măsliniu, nasul acvilin, irisul ochilor închis la culoare, o barbă bogată, nerotunjită, un păr închis la culoare (comp. cu Cantarea Cantarilor 5:11) şi fără ca colţurile lui să fie tăiate (colţurile din spate şi de la perciuni - Levitic 19:26; Levitic 21:5)!
El a moştenit aceste trăsături iudaice de la mama Sa: Maria, care era iudeică, din linia lui David. Căci Domnul după carne era din sămânţa lui David (Romani 1:1-3; 2 Timotei 2:8)[1].
Cu siguranţă Isus a avut tenul şi trăsăturile caracteristice iudeilor, El avea un păr închis la culoare şi fără ca colţurile lui să fie tăiate după lege, o barbă bogată cu colţurile netăiate (nerotunjite), nu una tunsă scurt, o dată ce despre El este profeţit: “Mi-am dat spatele celor care mă băteau şi obrajii celor care-mi smulgeau barba. Nu mi-am ascuns faţa de batjocură şi de scuipare” – Isaia 50:6, GBV 2001.
Domnul Isus nu se remarca drept o persoană deosebită din punct de vedere fizic, nici chiar printre apostolii săi, deoarece Iuda a trebuit să-l identifice printr-un sărut când l-a trădat în faţa duşmanilor lui. Aşadar, Isus se putea pierde cu uşurinţă prin mulţime. Şi chiar a făcut acest lucru, pentru că, cel puţin cu o ocazie, el a călătorit din Galileea la Ierusalim fără să fie recunoscut. - Marcu 14:44; Ioan 7:10-11.
Despre înfăţişarea Lui fizică s-a profeţit: “Nu avea nici frumuseţe, nici strălucire, ca să ne atragă privirile, nici o înfăţişare ca să-L dorim. El era dispreţuit şi părăsit de oameni, om al durerilor şi obişnuit cu suferinţa şi ca unul de care îţi ascunzi faţa; era dispreţuit şi noi nu L-am preţuit” – Isaia 53:2-3, GBV 2001.
Înfăţişarea Lui nu era una spectaculoasă, una ce sare în ochi, ci una umilă, El a fost cel mai umil om de pe pământ (Filipeni 2:8), avea un chip de sclav (Filipeni 2:7), un chip ce zugrăvea suferinţa, întristarea, durerea, singurătatea!
A avut Isus părul lung?
Conform legii divine, doar unii evrei îşi lăsau pletele în voie să crească, cei care se consacrau ca „nazirei”. Despre ei se spune: „Şi Domnul a vorbit lui Moise, zicând: „Vorbeşte fiilor lui Israel şi spune-le: «Fie bărbat, fie femeie, când va face o promisiune specială de nazireu, ca să se consacre pentru Domnul, el să se despartă de vin şi de băutură tare; să nu bea oţet de vin sau oţet de băutură tare şi să nu bea zeamă de struguri şi să nu mănânce struguri proaspeţi sau uscaţi. În toate zilele despărţirii sale să nu mănânce nimic care este făcut din viţă de vie, de la sâmburi până la pieliţă. În toate zilele promisiunii lui de despărţire, briciul să nu treacă pe capul lui; până se vor împlini zilele pentru care s-a consacrat pentru Domnul, să fie sfânt; să lase să crească în voie pletele părului capului său. În toate zilele cât s-a consacrat pentru Domnul, să nu se apropie de un trup mort” – Numeri 6:1-6, GBV 2001.
Domnul Isus nu a fost „nazireu”, deorece el a băut vin (Matei 11:19; Luca 22:14-20), şi a atins trupuri moarte (Marcu 5:41; Luca 7:12-15), ceea ce unui nazireu nu era îngăduit. Astfel el a avut un păr ca a unui evreu obişnuit, nu un păr tuns scurt de tip european, dar nici unul lung, femeiesc!!! – comp. cu Cantarea Cantarilor 5:11.
Cum trebuie să fie părul creştinilor?
Domnul Isus s-a născut sub lege, şi a trăit potrivit legii divine date prin Moise (Galateni 4:4).
La moartea Lui legea aceasta a fost ştearsă, şi înlocuită cu legea Noului Legământ (Efeseni 2:12-18).
Iar în legea Noului Legământ, Domnul prin apostolul Pavel a lăsat următoarea indicaţie pentru bărbaţi şi femei, în ce priveşte părul, ca podoabă!
Astfel Domnul sfătuieşte pe creştini: „Dar nu vă învaţă nici chiar natura, că dacă un bărbat are să fie cu păr lung, este o dezonoare pentru el? Dar dacă o femeie are să fie cu păr lung, este o glorie pentru ea; pentru că părul lung i-a fost dat în loc de învelitoare” – 1 Corinteni 11:14-15; 1 Corinteni 14:37, SCC.
Astfel bărbatul creştin nu va avea părul lung, ci un păr scurt, care să se diferenţieze clar de femeia, ce îşi lasă părul lung pentru că acesta este o glorie pentru ea şi o învelitoare.
Care chip a lui Cristos este important pentru noi creştinii?
Pentru noi creştinii nu înfăţişarea fizică este importantă!
Pavel cu o anumită ocazie face referire la înfăţişarea fizică a Domnului. În context fiind vorba de faptul că el nu s-a recomandat celor din Corint prin înfăţişarea fizică, prin impozanţa lui (2 Corinteni 11:6), ba dimpotrivă el era smerit, despre el se spunea că, „prezenţa corpului este slabă” (2 Corinteni 10:10 SCC). În acest context el precizează prin inspiraţie divină: „Astfel încât, de acum, noi nu cunoaştem pe nici unu potrivit cărnii; şi dacă L-am cunoscut pe Christos potrivit cărni, acum însă nu Îl mai cunoaştem aşa. Încât, dacă este cineva în Christos, este o creaţie nouă, cele vechi au trecut; iată, s-au făcut noi” – 2 Corinteni 5:16,2 Corinteni 1:17, SCC.
Chiar dacă unii creştini din primul secol L-au văzut în carne, în corp fizic pe Domnul, totuşi după înălţarea la cer, creştinii nu Îl mai cunoşteau aşa ca om, nu pe înfăţişarea aceasta puneau preţ; ci, pe Isus ca Domn, înviat, înălţat, care lucrează chipul Său, adică calităţile Sale în toţi, fie femei sau bărbaţi, iudei sau greci!
Această lucrare este descrisă în Coloseni 3:8-14, GBV 2001: „Dar acum dezbrăcaţi-vă şi voi de toate acestea: mânie, supărare, răutate, defăimare, vorbire ruşinoasă care ar ieşi din gura voastră. Nu vă minţiţi unii pe alţii, pentru că v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi cu faptele lui şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care se înnoieşte în cunoştinţă, după chipul Celui care l-a creat, unde nu este grec şi iudeu, circumcizie şi necircumcizie, barbar, scit, rob, liber, ci Hristos este totul şi în toţi. Îmbrăcaţi-vă deci, ca nişte aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi preaiubiţi, cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, smerenie, blândeţe, îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alţii şi iertând unii altora, dacă are cineva vreo plângere împotriva cuiva; după cum şi Hristos v-a iertat, aşa şi voi; iar peste toate acestea, îmbrăcaţi dragostea, care este legătura desăvârşirii”.
Pentru noi este important chipul moral şi spiritual al Domnului. După acest chip vor fi transformaţi creştinii ca să fie: „conform imaginii Fiului Său” (Romani 8:29, SCC), adică: „cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, smerenie, blândeţe, îndelungă-răbdare”.
Iubite cititor cauţi înfăţişarea fizică, sau chipul spiritual al Domnului, şi vrei să devii o creaţie nouă în Cristos, îmbrăcându-te cu calităţile Lui?
[1] Vezi în acest sens articolul: “Cum era Iesus din sămânţa lui David?”