Mielul lui Dumnezeu este Isus Cristos, El a ridicat prin moartea lui de jertfă păcatul lumii (Ioan 1:29), iar prin viaţa lui ne-a dat un exemplu, ca noi să călcăm pe urmele lui (1 Petru 2:21).
Însă se ridică câteva întrebări:
· De ce să călcăm pe urmele Mielului ?
· Ce implică a urma pe Mielul lui Dumnezeu ?
De ce să călcăm pe urmele Mielului ?
Ei bine doar călcând pe urmele Mielului vom fi fericiţi, vom avea viaţă din belşug (Ioan 10:10), ba mai mult, cum vom putea face ca viaţa noastră să aibă sens şi împlinire dacă noi urmăm exemple şi modele de viaţă imperfecte, cu ţeluri deşerte, dacă urmăm noi staruri de muzică sau cinema, vom fi oare noi fericiţi? Dacă urmăm pornirile inimii noastre, sau pe oamenii cu funcţii înalte vom găsi locul şi semnificaţia vieţii noastre aşa cum a plănuit-o Creatorul nostru? Răspunsul la toate aceste întrebări este NU, deoarece nici unul din aceste modele nu sunt perfecte, nu pot stinge setea după adevăr, dreptate şi nemurire din om (Ecleziast 3:11). Dar există un model, un Domn, care poate împlini toate aspiraţiile şi nevoile omului, acesta este Isus Cristos, Mielul lui Dumnezeu, după cum El însuşi declară în Matei 11:28-30: „Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră, şi învăţaţi de la Mine, căci Eu Sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun, şi sarcina Mea este uşoară.”
Da, Domnul Isus ne poate da odihnă în sufletul nostru de această muncă epuizantă, de a găsi împlinirea fără El, de a fi apreciat ca persoană la adevărata valoare, de a fi preţuit, căci toţi oamenii se luptă pentru aceste lucruri, tânjesc şi doresc ca viaţa lor să aibă o semnificaţie, să fie persoane valoroase, băgate în seamă. Însă munca de auto-înălţare este epuizantă şi fără rezultate de durată, de aceea mulţi oameni au sentimente de inferioritate. Dar Isus Mielul este soluţia la toată această tulburare şi luptă din inima omului, căci doar El te poate înălţa în poziţia şi locul stabilit de Dumnezeu şi care ţi-ar aduce satisfacţie maximă în viaţă şi un respect de sine corespunzător. Însă pentru aceasta e nevoie de smerenie!
Înainte ca Dumnezeu personal să ne înalţe, noi trebuie să ne smerim şi să renunţăm la metodele noastre de auto-înălţare, deoarece şi Isus Cristos înainte de a fi înălţat de Dumnezeu, El s-a smerit foarte mult, renunţând la orice metodă personală de a ieşi în evidenţă, astfel El s-a încrezut până la capăt în Dumnezeu, ştiind că la timpul potrivit Dumnezeu îl va pune deasupra tuturor, în poziţia pentru care a fost creat (Filipeni 2:5-10).
El te înţelege perfect, căci a suferit toate tipurile de încercări, fiind astfel un Mare Preot plin de milă pentru slăbiciunile tale în faţa Tatălui ceresc (Evrei 4:14-16). De aceea Cuvântul Lui îţi spune: „Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi, şi v-a lăsat un exemplu, ca să călcaţi pe urmele Lui.” Da tu nu poţi ajunge la fericire, la împlinire, decât călcând pe urmele Mielului, doar lăsând ca puterea lui Dumnezeu să te transforme şi pe tine într-un miel, având un caracter blând şi smerit, astfel vei fi înălţat de Dumnezeu într-un chip minunat, căci Biblia spune în Luca 18:14: „Căci oricine se înalţă, va fi smerit; şi oricine se smereşte, va fi înălţat.” Viaţa de Miel nu este uşoară, dar este singura cale spre Dumnezeu, iar în Dumnezeu ai totul.
Ce implică a urma pe Mielul lui Dumnezeu ?
Ca să devii miel ca şi Isus, trebuie să nu te răzvrăteşti de situaţile, încercările prin care Dumnezeu te şlefuieşte. De aceea, dacă vrei să urmezi pe Mielul lui Dumnezeu, nu poţi face aceasta decât dacă îl laşi pe Dumnezeu să te transforme şi pe tine în miel, şi aceasta este viaţa de miel: „El n-a făcut păcat, şi în gura Lui nu s-a găsit viclenie. Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător. El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire (dreptate); prin rănile Lui aţi fost vindecaţi.” Aţi observat care este mentalitatea unui Miel? Aceea de supunere totală, indiferent dacă aceasta implică suferinţă, El era încredinţat că Dumnezeu îi va face dreptate, că-L va învia în glorie, că-L va înălţa la ceruri în cea mai înaltă poziţie după Tatăl, El a renunţat la sine, pentru ca noi să fim salvaţi, tot aşa noi trebuie să renunţăm la noi, la drepturile noastre, la mofturile noastre, la pornirile noastre, acest lucru este învăţat de Isus prin cuvintele din Luca 6:27-38: „Dar Eu vă spun vouă, care Mă ascultaţi: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine celor ce vă urăsc, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, rugaţi-vă pentru cei ce se poartă cu dispreţ cu voi. Celui ce te loveşte peste un obraz, întoarce-i şi pe celălalt. Şi celui ce vrea să îţi ia haina, nu-l opri să-ţi ia şi cămaşa. Oricui îţi cere, dă-i; şi celui ce-ţi ia ale tale, nu i le cere înapoi…Dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce mulţumire aveţi? Şi păcătoşii iubesc pe cei ce-i iubesc pe ei. Dacă faceţi bine celor ce vă fac bine, , ce mulţumire aveţi? Şi păcătoşii fac aşa. Şi dacă daţi cu împrumut acelora de la care nădăjduiţi să primiţi înapoi, ce mulţumire aveţi? Şi păcătoşii dau cu împrumut păcătoşilor, ca să ia înapoi întocmai. Voi însă, iubiţi pe vrăjmaşii voştri, faceţi bine şi daţi cu împrumut, fără să nădăjduiţi ceva în schimb. Şi răsplata voastră va fi mare, şi veţi fi fiii Celui Prea Înalt; căci El este bun şi cu cei nemulţămitori şi cu cei răi. Fiţi, deci, îndurători, cum şi Tatăl vostru este îndurător. Nu judecaţi, şi nu veţi fi judecaţi; nu condamnaţii, şi nu veţi fi condamnaţii; iertaţi, şi vi se va ierta. Daţi, şi vi se va da; ba încă, vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra. Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura.”
Citind cu atenţie aceste învăţături ale Domnului Isus, ne dăm seama că ele pentru omul lumesc sunt iraţionale, trecând dincolo de tiparul gândiri umane în ceea ce priveşte ceea ce este bine, totuşi Isus ne garantează o bucurie şi o libertate deplină dacă ascultăm de El. Oare să nu ştie Fiul lui Dumnezeu ce este bine mai mult decât ştim noi? Cu siguranţă că El ştie, de aceea şi vrea ca în viaţa noastră de creştini să întrecem bunătatea sau iubirea naturală, El vrea ca noi să iubim pe duşmanii noştri, ceea ce nu poate fi iubit în mod natural. El vrea ca noi să fim pacifişti şi să nu răspundem la rău cu rău; ci, cu bine, El elimină astfel ura căci ne spune să ne rugăm pentru ei, şi să-i binecuvântăm pe cei ce ne fac rău. De asemenea, să fim prompţi în a fi darnici prin această dovedind că am lepădat egoismul şi încrederea în propria noastră capacitate de a avea grijă de noi; ci, avem încrederea că Dumnezeu cu măsura în care dăm, El ne va da, ba chiar ne va da mai mult.
Un alt lucru subliniat aici, este să nu ne facem singuri dreptate, noi trebuie să fim miei, pentru ca Dumnezeu să se lupte pentru drepturile noastre, sau vrem să ne luptăm noi pentru ele? A reuşit vreun om să-şi facă dreptate deplină? Însă când Dumnezeu face dreptate, o face deplin, în plus, poate cineva să I se împotrivească? Acest lucru reiese clar din exemplul Mielului lui Dumnezeu, descris în Isaia 50:5-9: „…nu M-am împotrivit, nici nu M-am tras înapoi. Mi-am dat spatele înaintea celor ce Mă loveau, şi obrajii înaintea celor ce-mi smulgeau barba; nu Mi-am ascuns faţa de ocări şi de scuipări. Dar Domnul Dumnezeu M-a ajutat; de aceea nu M-am ruşinat, de aceea Mi-am făcut faţa ca o cremene, ştiind că nu voi fi dat de ruşine. Cel ce Mă îndreptăţeşte este aproape: „Cine va vorbi împotriva Mea? Să ne înfăţişăm împreună!” „Cine este potrivnicul Meu? Să înainteze spre Mine!” Iată, Domnul Dumnezeu Mă ajută: cine Mă va osândi? Într-adevăr, se prefac cu toţii în zdrenţe ca o haină: molia îi va mânca.”
De aceea chiar dacă oamenii nu ne tratează bine, să nu ne tulburăm; ci, să ne punem încrederea în Cel care va face dreptate, în Cel ce vrea să ne ajute, şi să ne îndreptăţească, căci cei ce practică nedreptatea vor pieri, dar noi să fim miei ca Isus, care cu toate că „a fost chinuit şi asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la măcelărie, şi ca o oaie mută înaintea celor ce o tund: n-a deschis gura” (Isaia 53:7). Căci atunci Dumnezeu va face pentru tine următorul lucru descris în Psalmi 37:6: „El va face să strălucească dreptatea ta ca lumina, şi dreptul tău ca soarele la amiază.” Vrei tu ca El să se lupte pentru drepturile tale, sau vrei să-ţi faci singur dreptate, dacă vrei ca Dumnezeu să te înalţe, atunci acum este timpul să începi viaţa de miel, şi să faci ce spune Psalmi 37:7 „Taci înaintea Domnului, şi nădăjduieşte în El.” Da, tu trebuie să înveţi să te încrezi în El. De aceea vino la El, învaţă din exemplul lui, goleşte-te de tine însuţi, ca Cristos să te poată înălţa, El te iubeşte cu o iubire perfectă, căci şi-a dat viaţa pentru tine, şi să-l aştepţi pe El, să speri doar în dreptatea lui şi să osândeşti orice pornire a Eului tău, căci Mielul lui Dumnezeu prin moartea Lui a osândit Eul, a osândit păcatul şi voinţa proprie, căci El a zis: „Tată, dacă nu se poate să se îndepărteze de Mine paharul acesta, fără să-l beau, facă-se voia Ta!”(Matei 26:39). Deci şi tu, dacă ai parte de suferinţe pe nedrept, bucură-te, căci poţi şi tu să începi viaţa de miel, căci tu nu poţi avea parte de cinste, glorie şi nemurire decât dacă Dumnezeu are ocazia să te înalţe de la viaţa de miel la viaţa de Rege (2 Timotei 2:12), bucură-te căci încercările te purifică şi te ajută să cultivi calităţi deosebite (Iacob 1,Iacob 1:4). De aceea înţelege că hrănindu-ţi Eul mergi la moarte, căci iubirea de sine, încrederea în sine, ajutorarea de sine, slăvirea de sine, este o muncă epuizantă, care niciodată nu va atinge ţinta, şi anume împlinirea pentru viaţa noastră, căci lucrarea noastră în favoarea Eului este un blocaj prin care nu poate pătrunde dragostea perfectă a lui Dumnezeu. De aceea, Biblia ne îndeamnă în Coloseni 3:5: „De aceea, omorâţi mădularele voastre care Sunt pe pământ: curvia, necurăţia, patima, pofta rea, şi lăcomia, care este o închinare la idoli.” Căci toate aceste porniri ale cărnii păcătoase, nu ne duc la viaţă, nu ne duc la fericire, căci ele ne despart de Dumnezeu, izvorul fericirii.
Dragă cititor ai de făcut o alegere:
· O viaţă de miel supusă lui Dumnezeu, care imită viaţa lui Isus.
· O viaţă guvernată de Eul tău şi de alte exemple imperfecte.
Dacă alegi viaţa de miel, spune-i lui Dumnezeu despre această decizie printr-o rugăciune, poţi urma următorul model:
Stăpâne veşnic, prin intermediul lui Isus Cristos îţi mulţumesc de exemplul de Miel al Fiului tău, şi pentru jertfa acestuia, te rog iartă-mi păcatele şi ajută-mă să mă golesc de mine însumi de pornirile Eului meu, şi ajută-mă să calc în mod fidel pe urmele lui Cristos, ducând o viaţă de miel prin puterea Duhului Sfânt, AMIN.
Pentru a persevera pe urmele lui Isus Cristos, Mielul lui Dumnezeu, nu uita următoarele sfaturi:
1. Apropie-te de Dumnezeu în rugăciune, şi cere-I să te ajute să devii miel şi să creşti tot mai mult după chipul lui Cristos.
2. Citeşte Biblia zilnic, dar nu pentru a acumula doar cunoştinţe; ci, pentru aţi transforma viaţa după exemplul lui Cristos.
3. Consideră fiecare încercare prin care treci, ca o ocazie de a arăta că ai devenit miel.