O predică, are trei părți: introducere, cuprins și încheiere, să analizăm în continuare pe scurt cum trebuie să compunem o predică.

 

1) Introducerea:

Introducerea are rolul să introducă, să prezinte pe scurt predica ta, mesajul tău, și acest lucru se poate face astfel: 1) printr-o serie de întrebări, 2) prin niște puncte principale ce conțin predica și pe care le anunți, le poți enumera: 1,2,3. 3) Printr-un verset sau mai multe care le citești în introducere, 4) printr-un citat dintr-o carte, 5) printr-o ilustrare sau parabolă pe care o spui în introducerea predicii tale, sau 6) printr-o problemă pe care o enunți ca introducere (vezi:1 Corinteni 5:1).

 

2) Cuprins:

Cuprinsul predici este dezvoltarea predicii propriu zisă, în cuprins pur și simplu răspunzi la întrebările din introducere, sau dezvolți punctele principale enumerate în introducere, sau explici versetele citite în introducere, sau dezvolți subiectul din care ai dat citatul dintr-o carte în introducere, sau dezvolți ilustrarea și faci o aplicare a ei, sau rezolvi problema, dai soluția la problemă pe larg în cuprins (vezi 1 Corinteni 5:3-13).

 

3) Închieiere:

Încheierea este o scurtă recapitulare a ceea ce am învățat din predică.

 

Fie ca Dumnezeu să ne ajute, și așa cum spune Petru 1 Petru 4:11, SCC: “Dacă vorbeşte cineva, să fie ca nişte cuvinte ale lui Dumnezeu; dacă serveşte cineva, să fie ca din tăria pe care o dă Dumnezeu; pentru ca în toate să fie glorificat Dumnezeu prin Iesus Christos; pentru care sunt gloria şi puterea în epocile epocilor. Amen”.