Întrebare: Care sunt temeliile cerurilor din 2 Samuel 22:8?

 

Răspuns: în 2 Samuel 22:8, GBV 2001, se spune: “Atunci pământul s-a zguduit şi s-a cutremurat; temeliile cerurilor s-au clătinat şi s-au zguduit, pentru că El Se mâniase“.

În ebraică: “mō·ws·ḏō·wṯ”, temelii, fundații, fundamente, cuvânt care mai apare și la: Psalmi 18:16 (temeliile lumii); Isaia 40:21 (temeliile pământului); Ezechiel 41:8 (temeliile templului).

Întrebarea care se ridică este care sunt “temeliile cerurilor“ care “s-au clătinat şi s-au zguduit“?

În acest pasaj (2 Samuel 22:4-8), rege David evocă, intervențiile lui Dumnezeu pentru unsul Său, el spune că atunci când l-a chemat pe Iehova, El a venit și “Atunci pământul s-a zguduit şi s-a cutremurat; temeliile cerurilor s-au clătinat şi s-au zguduit, pentru că El Se mâniase“!

Această zguduire în urma venirii lui Iehova pe heruvim, pentru a lupta cu dușmanii lui David, a avut ca efect zguduirea și cutremurarea a temeliilor cerurilor!

La care ceruri face referire textul?

Nu cunoaștem nici o relatare în care cerul fizic la vreo luptă a lui David să se cutremure, astfel se referă la zguduirea demonilor din locurile cerești (Efeseni 6:12) care constituiau: temelia conducerii filistenilor, amoniților, sirienilor cu care s-a luptat regele David și armata lui (2 Samuel 5:17-25; 2 Samuel 10:1-19).

În mod similar, David spune în Psalmul cap. 18, care este o relatare asemănătoare cu  2Samuel cap. 22, și aici se spune în Psalmi 18:7, SCC: “Atunci pământul s-a zguduit şi s-a cutremurat şi temeliile munţilor s-au clătinat şi s-au zguduit, pentru că El Se mâniase“.

În acest pasaj apare: “temeliile munţilor“[1], și se referă în mod figurat la temelia idolatriei acestor popoare, demonii (Deuteronom 32:17), cărora păgânii i se închinau pe munți, pe înălțimi (Isaia 65:7; 2 Cronici 21:11), în momentul când venea Iehova pe heruvim și biruia prin David și vitejii lui și prin armata lui Israel, temelia idolatră se zguduia, așa cum se spune în Exod 18:10-11, NW: Binecuvântat să fie Iehova, care v-a eliberat din mâna Egiptului și din mâna faraonului și care a eliberat poporul din mâna Egiptului! Acum știu că Iehova este mai mare decât toți ceilalți dumnezei, căci lucrul acesta s-a văzut când egiptenii s-au purtat cu înfumurare față de Israel.

 


[1] În Iona 2:6, expresia: “temeliile munţilor“, are un sens literar și se referă la cele doisprezece temelii ale pământului care sunt și sub munți, vezi articolul: https://www.caleacrestina.ro/index.php/intrebari-si-raspunsuri/1468-care-sunt-temeliile-pamantului