Întrebare: De ce Samuel nu a folosit Numele divin după sfatul lui Eli?

 

Răspuns: în 1 Samuel 3:9-10, NW, este relatat:

De aceea, Eli i-a zis lui Samuel: „Du-te, culcă-te şi, dacă te va mai chema, să spui: «Vorbeşte, Iehova, căci slujitorul tău ascultă!»“ Samuel s-a dus deci la locul lui şi s-a culcat. Atunci Iehova a venit, a stat acolo şi l-a chemat ca în celelalte dăţi: „Samuel, Samuel!“ Iar Samuel a zis: „Vorbeşte, căci slujitorul tău ascultă!

În Israel era un bărbat pe nume Eclana, din Efraim, iar soția sa Ana, s-a rugat pentru a avea un copil și cu ajutorul lui Iehova Dumnezeu a născut un băiat pe nume: Samuel, care înseamnă: Dumnezeu a ascultat!

Ana după înțărcarea copilului, a dus copilul la Șilo unde era cortul întâlnirii, așa cum i-a promis lui Dumnezeu și acesta i-a slujit marelui preot: Eli (1 Samuel 1:25).

În timpul acela profețiile, viziunile din partea lui Dumnezeu erau rare (1 Samuel 3:1), căci fiii lui Eli care erau preoți erau răi, hoți, hulitori, adulteri, disprețuiau jertfele aduse lui Iehova (1 Samuel 2:12-22).

Însă cu o anumită ocazie când Samuel dormea lângă chivotul lui Dumnezeu, de trei ori Dumnezeu l-a chemat cu o voce audibilă pe băiatul Samuel, în primele două dăți el a crezut că Eli îl cheamă.

Apoi Eli și-a dat seama că este Dumnezeu și i-a spus lui Samuel: „Du-te, culcă-te şi, dacă te va mai chema, să spui: «Vorbeşte, Iehova, căci slujitorul tău ascultă!». Acest lucru l-a făcut Samuel, dar într-un mod diferit, fără a folosi Numele divin: „Vorbeşte, căci slujitorul tău ascultă!“ De ce?

Așa a fost călăuzit de Dumnezeu să vorbească, deorece casa lui Eli era lepădată de Dumnezeu și nu mai avea harul iertării, și nu era potrivit ca Numele divin să fie folosit într-un cadru întinat de fiii lui Eli, de aceea, chiar Samuel a primit o profeție despre ei: „Iată că fac în Israel un lucru la auzirea căruia oricui îi vor ţiui amândouă urechile. În ziua aceea voi împlini faţă de Eli tot ce am spus despre casa lui, de la început până la sfârşit. Şi tu să-i spui că judec casa lui pe timp indefinit pentru nelegiuirea despre care a ştiut, deoarece fiii lui îl blestemă pe Dumnezeu, şi nu i-a certat. Iată de ce am jurat casei lui Eli că nelegiuirea casei lui Eli nu va rămâne nepedepsită, chiar dacă s-ar aduce jertfe sau ofrande, pe timp indefinit“ (1 Samuel 3:11-14, NW).

 

Ce învățăm din această relatare: 1) atunci când părinții nu își disciplinează copiii, se ajunge ca toată familia să fie lepădați de Dumnezeu. 2) atunci când cineva nu ascultă ca și Eli și fiii lui, Dumnezeu ridică alți slujitori în locul lor care ascultă. 3) Noi trebuie să fim călăuziți când folosim și când nu este potrivit să folosim Numele lui Dumnezeu.