Întrebare: Ce înseamnă a ne abține de la întinările idolilor (Fapte 15:20), și cum putem să ne abținem în prezent de la pângăririle idolilor?

 

Răspuns: Apostolul Iacob prin călăuzirea Spiritului (Fapte 15:28) a spus ce trebuiau să păzească națiunile convertite la creștinism, și anume: De aceea, eu judec să nu fie tulburaţi cei dintre naţiuni întorşi la Dumnezeu; ci, să li se scrie: să se abţină de la întinările idolilor, şi de la curvie, şi de la ce este sugrumat, şi de la sânge” (Fapte 15:19-20, SCC).

Una dintre cerințe era abținerea de la întinările idolilor, ce înseamnă aceasta?

În Fapte 15:28-29, SCC, aceiași cerință este exprimată prin alte cuvinte, și anume: vă feriţi de cele jertfite idolilor, astfel întinările idolilor, era consumarea din jertfele sacrificate pentru dumnezei falși, care pe cel care mânca din lucrurile jertfite idolilor se întina, se unea cu demonii care erau în spatele idolilor (1Corinteni 10:20).

În prezent ne putem abține de la întinările idolatre, prin faptul că nu particpăm la nici o formă de idolatrie, cum ar fi: închinarea la: icoane, cruci, „sfinți”, moaște, etc. dar cât și la formele subtile de idolatrie: a ne îmbrăca ca starurile din film, a vorbi sau a ne comporta ca anumite vedete din lume, a idolatriza: mâncarea, prin excesul de mâncare (Filipeni 3:19), obiecte materiale, case, mașini, etc. (Iov 22:22-25; Matei 6:33).

Oamenii din lume, dar religioși, păzesc sărbătorile inventate de cultul lor, ele având la bază o dată păgână și obiceiuri păgâne, idolatre, a mânca: pomeni date în numele mortului, parastase, alimente date de anumite sărbători, ca ouă roși, cozonac, etc. constituie o întinare cu demonii care le-au dat aceste sărbători și obiceiuri nebiblice, provenite din idolatrie.