Întrebare: Ce relații de prietenie să avem în viață?

 

Răspuns: Biblia ne încurajează să avem prieteni dintre fraţii de credinţă şi nu dintre cei din lume care nu împărtăşesc valorile și convingerile noastre, ea ne avertizează în 1Corinteni 15:33: „Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”.

Este trist când vezi persoane religioase care au prieteni oameni din lume, te întrebi dacă acel om umblă în lumină, cum pot cei din lume să suporte lumina, căci Scriptura spune în Ioan 3:20: „Căci oricine face răul, urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele.” Când cei din lume sunt în tovărăşia fraţilor, fie omul acela se va căi, sau se va depărta de acel creştin care va emana lumina lui Cristos şi asta îl va supăra (deranja), fie fratele se va depărta de lumină! Căci în mod natural, un om care umblă în întuneric nu poate suporta lumina noastră, doar dacă noi umblăm în întuneric se poate ataşa de noi!

Biblia ne avertizează clar în Proverbe 13:20: „Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău.” Dacă vrem să fim înţelepţi trebuie să umblăm cu cei înţelepţi.

Aceleași principii sunt valabile pentru relațiile prin telefon, internet, prin Facebook, etc.

În agenda de telefon, putem avea persoane necredincioase, cum ar fi: membrii ai familiei, rude, sau persoane de care avem nevoie: șefi de la muncă, eventual colegi, profesori în cazul elevilor, anumiți meseriași pentru anumite nevoi casnice, etc. dar cu toți aceștia vom păstra o relație strictă, care să nu ne ducă la stricarea credinței și a evalviei.

Pe rețelele de socializare, la lista cu prieteni, nu ar trebuie să avem decât pe frații și surori în Domnul, familia noastră (chiar dacă este necredincioasă), și persoanele doritoare de adevăr. Însă, cei care în timp nu se dovedesc a fi din adevăr (Ioan 18:37) trebuie să îi ștergem și să ne depărtăm de ei (Romani 16:17; Tit 3:9-11).

Acest mod de a proceda, este iubitor, în primul rând față de Dumnezeu care ne cere să fim sfinți și nepătați de lume (1Petru 1:15-16; Iacob 1:27).

Apoi este iubitor față de frații și surorile noastre care se luptă pentru a se păstra în adevăr (3Ioan 1:4), și pe care nu le putem expune la relațiile noastre necurate, numai așa vom dovedi credincioșia noastră față de adunare (Evrei 10:23-25), față de cei din adevăr (3Ioan 1:4).

Apoi, chiar față de persoanele excluse de la părtășie, este dragoste separarea de ei, datorită dezinteresului lor față de Dumnezeu, sau datorită ereziei lor, pentru ei această separare va fi un avertisment că ei se află pe o cale greșită, și că dacă vor să fie primiți de Dumnezeu și de comunitatea creștină, ei trebuie să se corecteze (2Corinteni 6:14-18).