Dumnezeu ne îndeamnă să iertăm pe toți oamenii care ne-au greșit, astfel în Cuvânt ni se spune:

Matei 11:25, SCC: „Iar când staţi rugându-vă, iertaţi dacă aveţi ceva împotriva cuiva; pentru ca şi Tatăl vostru Cel ce este în ceruri ierte greşelile voastre”. Iată, dacă cineva a greșit față de noi, și noi avem „ceva împotriva cuiva”, Cuvântul ne încurajează să îl iertăm, căci fără aceasta nu suntem nici noi iertați de Tatăl ceresc și ne rugăm degeaba, de aceea înainte de rugăciune să ne gândim dacă nu cumva există vreo persoană pe care nu l-am iertat!

La fel în Coloseni 3:12-14, SCC suntem îndemnați: „Îmbrăcaţi-vă deci ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi iubiţi, cu înduioşări ale compasiunii, cu bunătate, cu smerenie, cu îndelungă răbdare; îngăduindu-vă unul pe altul, şi iertând unii altora, dacă cineva o să aibă vreo plângere împotriva cuiva. După cum şi Iehova v-a iertat vouă, aşa şi voi. Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi dragostea, care este legătura perfectă a unităţii”.

Chiar dacă avem vreo plângere față de frați, noi trebuie să o iertăm, așa cum Iehova prin Fiul Său ne-a iertat nouă păcatul. A ierta însemnă a uita, a nu mai pomeni de păcatul respectiv (Proverbe 19:11).

Atunci când un frate sau soră păcătuiește față de Dumnezeu, noi vom respecta sfatul din Matei 18:15-17, și vom încerca să-l ajutăm pe fratele sau sora care a păcătuit.

Însă, greșelile oamenilor față de noi le vom ierta, chiar dacă ei își vor cere iertare sau nu (vezi și Matei 6:14-15).