Întrebare: Cum se roagă Spiritul lui Dumnezeu?

 

Răspuns: Iesus Christos este Mijlocitor între oameni și Dumnezeu (1 Timotei 2:5), iar Spiritul Sfânt este mijlocitor între oameni și Christos (1 Corinteni 12:3). Noi prin Fiul și prin Spiritul, ne rugăm la Dumnezeu (vezi: Efeseni 2:18; Efeseni 6:18; Iuda 1:20).

Spiritul Sfânt se roagă pentru noi și Mijlocește fie prin cuvinte raționale, izvorâte din dragostea lui pentru noi (comp. cu Romani 15:30); fie prin suspine ale inimii Lui pentru noi, izvorâte din întristarea Lui pentru noi, văzând: suferințele și neputințele noastre.

În Romani 8:26-27, SCC, se specifică această mijlocire a Spiritului Sfânt: La fel însă, şi Spiritul ajută slăbiciunii noastre. Pentru că nu ştim să ne rugăm precum trebuie. Dar însuşi Spiritul mijloceşte cu suspine nevorbite. Însă Cel cercetând inimile, ştie care este mentalitatea Spiritului; pentru că El mijloceşte pentru sfinţi potrivit cu Dumnezeu”. Astfel,  când nu ştim să ne rugăm în anumite situaţii, sau nu mai putem să o facem, Spiritul mijloceşte cu suspine nerostite, dar auzite de Dumnezeu care cercetează inimile noastre unde locuieşte Spiritul Sfânt. Tatăl înţelege suspinele Spiritului, El ştie mentalitatea Spiritului Sfânt și plânsul Lui pentru noi.