Întrebare: A cui era pomul binelui și răului? Cine la creat? Daca era a lui Dumnezeu, se ridica întrebarea – a creat Dumnezeu pe lânga bine și răul, deoarece în pom erau ambele noțiuni? Dacă la creat  Satan, cum de era și bine în pom, când de fapt Satan e cel rău? Cum percepeau oare Adam și Eva noțiunea de rău, ca noțiunea de bine trebuiau să o conștientizeze deoarece o trăiau?

 

Răspuns: Adam și Eva cunoșteau binele și răul din perspectiva divină, prin prisma celor 7 porunci primite de la Dumnezeu (Geneza 1:28; Geneza 2:15-17), ascultarea de ele era binele, neascultarea era răul.

Pomul cunoştinţei binelui şi răului era opus pomului vieţii, prin consumarea din pomul vieţii se primea nemurirea, se primea cunoaşterea lui Dumnezeu (Ioan 17:3), cunoaşterea binelui şi răului din perspectiva lui Dumnezeu, dar mai profund decât o cunoșteau din aceste câteva porunci.

Din consumarea pomului cunoştinţei binelui şi răului, omul îşi rupea legătura cu Dumnezeu, devenea el însuşi: „dumnezeu”, şi începea să vadă binele şi răul dintr-o perspectivă: mândră și egoistă, de aceea, Adam şi Eva s-au ruşinat că sunt goi, în ei s-au aprins pofte datorită centrării pe ei şi nu pe Dumnezeu (Geneza 3:1-11).

La un moment dat în veșnicie, Dumnezeu, a fost primul care biruit o gândire egosită, de a trăi pentru Sine, atunci când a luat decizia să facă lumea, din dragoste (1 Ioan 4:8). El a ales calea vieții, a dăruirii de sine, pentru alții!

Dar așa cum El Însuși a fost încercat de acest gând, dar l-a biruit, El a decis ca și creaturile să fie încercate, ca ele să biruiască calea egismului și să apuce pe calea vieții. De aceea, conform Bibliei, Dumnezeu a creat pomul cunoștiinței binelui și răului (Geneza 2:9). Acest pom nu era un pericol pentru cei care au mâncat din pomul vieții. Adam și Eva au avut ocazia să mănânce din pomul vieții, dar ei nu au mâncat! Din cauza aceasta, ei au slăbit și au fost expuși ispitei satanei și au căzut mâncând din pomul cunoștiinței binelui și răului (Geneza 3:1-5).

Fiul lui Dumnezeu a gustat din Tatăl ca viață, apoi din cunoștiința binelui și răului. Și Dumnezeu și Fiul cunoșteau ambele căi (Geneza 3:22), dar au ales calea vieții, chiar dacă aceasta implică suferințe, dar ea are un final etern și fericit.

Acesta cunoștință nu L-a dus la păcat pe Iesus; ci, dimpotrivă, la a cunoaște ambele tipuri de cunoștințe, și calea urmării lui Dumnezeu, și calea egoistă a ascultării de sine. El a biruit calea egoistă, prin cruce, iubindu-L mai mult pe Tatăl până la moarte (Filipeni 2:5-8). El a biruit păcatul (1 Petru 2:22-23), și lumea (Ioan 16:33) ce urmează calea egosistă a lui satan.

Dacă Adam și Eva ar fi mâncat inițial din pomul vieții, Dumnezeu le-ar fi dat voie apoi să mănânce și din pomul interzis! O persoană ce are nemurirea, are viața, el are lumina vieții și nu mai poate cădea (Ioan 8:12), ci gustând din acest pom ce îi afectează pe oamenii care nu au mâncat din pomul vieții, ei au ocazia să biruiască definitiv calea egoistă!

Iubite cititor, tu ce ai ales, pe ce cale mergi?